Facebook i blåsväder #deletefacebook
#Deletefacebook

Data från 50 miljoner Facebook-konton har använts i Donald Trumps valkampanj. Nu störtdyker Facebooks aktier och användarna hotar med bojkott.

Facebook-skandalen: Data om 50 miljoner användare läckta

Facebook har låtit ett externt företag samla in data om 50 miljoner användare. Informationen användes bland annat i Donald Trumps presidentvalskampanj.

21 mars 2018 av Peter Skovbjerg Jensen

Har du följt med i nyheterna under de senaste dagarna har du antagligen hört att Facebook är i rejält blåsväder.

I både Storbritannien och USA kräver nu politiker granskning av både Facebook och analysföretaget Cambridge Analytica som samlade in informationen och bearbetade den.

Facebooks aktievärde har fallit med över tio procent sedan skandalen uppdagades, det är den största värdeminskningen på över fyra år.

Hur kommer det sig då att Facebook hamnade i den hör röran?

50 miljoner drabbade

Det visar sig att brittiska Cambridge Analytica har fått tag på data om fler än 50 miljoner Facebook-användare med hjälp av en app som funnits på Facebook.

Även om det bara var 270 000 personer som installerade appen, kunde företaget samla in data om inte bara de drabbade användarna utan även deras vänner på Facebook.

Facebook tillät alltså att information om 50 miljoner användare skickades vidare till ett annat företag utan att användarna visste om det eller givit tillstånd till insamlingen.

Funktionen har nu tagits bort av Facebook, men Cambridge Analyticahar har sparat informationen och använt den för riktade kampanjer till de som drabbats.

> Läs mer om Facebook

Cambridge Analytica arbetade för Trump

En anledning till att skandalen har vuxit så snabbt är att Cambridge Analytica arbetade för Donald Trump under den amerikanska valkampanjen 2016.

Hans kampanjande på sociala medier kunde därmed anpassas till de 50 miljoner användarna baserat på den insamlade informationen.

Skandalen har bland annat resulterat i en debatt på Twitter där folk under hashtagen #DeleteFacebook rekommenderar alla att radera sina Facebook-konton som en följd av integritetskränkningen.

Vill du radera ditt Facebook-konto finns det en guide här. 

Kanske är du intresserad av...