Falsk e-post luras om Coronaviruset.

Får du e-post om hur du ska skydda dig mot Coronaviruset är brevet förmodligen falskt.

Falsk e-post luras om Coronaviruset

Det allt allvarligare utbrottet av Coronaviruset i Wuhan i östra Kina, utnyttjas nu av bedragare för nätfiske.

Internets bedragare, kriminella och hackare tycks sakna alla former av moral och de är aldrig sena att utnyttja stora händelser för att luras – oavsett hur allvarlig incidenten är.

Därför är det knappast någon överraskning att de tar tillfället i akt för att luras under det kinesiska utbrottet av Coronaviruset.

> Mer att läsa: Coronavirusets utbredning just nu

Klicka aldrig på länkar i okänd e-post

Säkerhetsföretaget Mimecast varnar nu för en typ av nätfiske med e-post där kriminella utnyttjar den allmänna oron för det nya viruset.

Breven, som upptäcktes i förra veckan, innehåller ett bifogat dokument som uppges innehålla information om hur man undviker att smittas av Coronaviruset.

Avsändaren säga vara en virusexpert från Singapore.

I brevet finns det dock ingen bifogad fil, utan en länk som leder till en webbsida som försöker installera virus i datorn.

Får du ett brev som liknar detta ska du INTE klicka på någon länk.

Bilden nedan visar ett exempel på hur det kan se ut.

Bedragare utnyttjar oron för Coronaviruset.

Brevet ser ut att komma från en virusexpert i Singapore, men ett klick på länken leder till en webbsida med skadlig kod.

© Mimecast

Klassiskt nätfiske

Enligt Mimecast är det här vanligt förekommande när det sker stora händelser i världen.

Cyberkriminella försöker utnyttja den förvirring som uppstår när människor blir oroliga, och de gör allt de kan för att få brevens mottagare att klicka på länkar, säger Francis Gaffney på Mimecast.

> Mer att läsa: Sex råd om skyddar mot e-postbedrägerier

10 unika virusfiler upptäckta

Säkerhetsspecialisterna hos Kaspersky har upptäckt en annan trend bland kriminella på internet.

De har hittat tio skadliga filer som är relaterade till Coronaviruset.

Virusen är maskerade som pdf-dokument, mp4-filer eller docx-dokument. Får du filer av denna typ eller av annat slag som du inte vet var de kommer ifrån ska du se upp och inte öppna dem.

Enligt Kaspersky är risken stor att det kommer fler filer av den här typen eftersom så många människor är intresserade av Coronaviruset.

På samma sätt som flugor dras till en sockerbit, dras kriminella till allt som samlar många människor. Den bittra sanningen är att det inte går lita på någon som utger sig för att vilja väl i fall som med exempelvis det aktuella med Coronaviruset.

Kanske är du intresserad av...