Det är på en lagringsserver som denna som universitetet i Kyoto har förlorat alla data på grund av ett fel under säkerhetskopiering.

Gigantisk dataförlust vid japanskt universitet

På ett japanskt universitet lär de gräma sig över att de inte hade gjort dubbla säkerhetskopior. Universitetet har förlorat hela 77 terabyte data från 14 forskningsprojekt.

5 januari 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

Här på PC-tidningen har vi ofta upprepat mantrat hur viktigt det är att ha koll på sina säkerhetskopior.

Data kan nämligen förloras på många sätt – genom en hårddiskkrasch, ransomware eller något annat virus, eller på grund av fel i programmen på datorn.

På Kyoto-universitetet i Japan önskar de nog att de hade läst PC-tidningen, för strax före jul uppstod ett fel i backupproceduren som ledde till att värdefulla data raderades i stället för att bevaras.

> Läs även: 3 lösningar för säker backup

Viktig forskning gick förlorad

Det resulterade i att universitetet förlorade 34 miljoner filer från 14 olika forskningsgrupper med en total datamängd på 77 terabyte – eller 77 000 gigabyte. 

Som jämförelse har de flesta SSD-enheter en kapacitet på omkring 250 GB – eller 0,25 TB.

Universitetet rapporterade själva om den allvarliga säkerhetsincidenten på sin hemsida – och några dagar senare kunde experterna berätta att avbrottet berodde på ett fel i backupprogrammet på universitetets superdator.

> Läs även: Ta med filerna när du lämnar datorn

Total datakapacitet: 24 petabyte

Universitetet i Kyoto har en Cray XC40 superdator med en total lagringskapacitet på 24 petabyte, motsvarande 24 000 terabyte eller 24 000 000 gigabyte. 

Därmed var förlusten av 77 terabyte trots allt bara en liten del av den totala mängden potentiell information.

Du kan läsa mer om den imponerande datorn här.

Universitetet har inte släppt information om vilka specifika data som har gått förlorade i incidenten, men IT-ansvariga har valt att stoppa ytterligare säkerhetskopieringar till någon gång i januari, då man förmodligen har fått klarhet i orsaken till dataförlusten.

> Läs även: Hur ofta bör du säkerhetskopiera datorn?

Universitetet i Kyoto har en Cray XC40 superdator med en total lagringskapacitet på 24 petabyte.
Superdator:

Det var lagringen på den här superdatorn, som står på Kyoto-universitetet, som drabbades av den stora dataförlusten under en enkel säkerhetskopiering.

Har du koll på din backup?

På universitetet i Kyoto hade de konfigurerat en serverbackup, men förlorade ändå 77 terabyte data. 

På  PC-tidningen rekommenderar vi alltid dubbel backup – allra helst genom en kombination av en extern hårddisk som du ställer undan hemma och en säkerhetskopia på nätet.

På så sätt är du inte lika sårbar om en av säkerhetskopiorna går förlorad.

När du ska spara en säkerhetskopia på en extern hårddisk rekommenderar vi att du använder ett program som kan hantera den triviala uppgiften automatiskt, så att du inte glömmer att uppdatera filerna på säkerhetskopian.

Hämta backupprogram i Fördelszonen

Du kan hämta det utmärkta backupprogrammet MiniTool ShadowMaker Free i Fördelszonen och komma igång med att skapa en säkerhetskopia redan idag.

> Ladda ner MiniTool ShadowMaker Free här

Kanske är du intresserad av...