Du riskerar att få ett meddelade om att radera filer i din Google Drive, trots du har gott om ledigt utrymme på tjänsten.
Google Drive:

Du riskerar att få ett meddelade om att radera filer i din Google Drive, trots du har gott om ledigt utrymme på tjänsten.

© Shutterstock / Diego Thomazini

Google inför gräns för antal filer på Google Drive

Trots att du har ledigt utrymme hos din lagringstjänst hos Google Drive kan du ändå bli ombedd att radera filer. Företaget arbetar nämligen med en hemlig övre gräns för antalet filer per konto.

De senaste veckorna har allt fler användare av Googles lagringstjänst Google Drive vaknat upp till felmeddelanden om att Google Drive inte längre kan uppdatera sina filer.

Förra veckan kunde en person på forumet Reddit berätta att han hade fått besked om att han inte kunde fortsätta använda sin Google Drive om han inte raderade två miljoner filer.

Det tyder med andra ord på att Google har infört en övre gräns för antalet filer i Google Drive som företaget inte har berättat om för kunderna – vare sig i företagets villkor eller på webbplatsen för Google Drive.

Läs även: Så använder du Google Chatt

Felet har funnits sedan i februari

När vi dyker ner lite längre i ämnet kan vi på Googles egen hemsida över fel i företagets tjänster hitta ett fel som det rapporteras om redan i februari.

Felbeskrivningen lyder: ”The limit for the number of items, whether trashed or not, created by this account has been exceeded.”

Med andra ord har kunder sedan februari mötts av ett fel som talar om att de helt enkelt har för många filer på sin Google Drive.

Gränsen är 5 miljoner filer

I mars uppdaterades felmeddelandet till: ”Error 403: This account has exceeded the creation limit of 5 million items. To create more items, move items to the trash and delete them forever.”

Det visar alltså att det nu har införts en gräns på fem miljoner filer per Google-konto i Google Drive, men Google skriver ännu inte om det i sina villkor. 

Gränsen gäller oavsett om du använder företagets gratis lagringsutrymme på 15 gigabyte, eller betalar för exempelvis 200 gigabyte eller 2 terabyte – även om det naturligtvis är mer sannolikt att du har så många filer om du har mer lagringsutrymme.

De som har drabbats av felet har fått besked om att de behöver radera filer även om de har gott om plats på sitt Drive-konto.

> Läs även: Kopiera filer enklare i Google Drive

Även gräns för antal delade filer

Det är väl känt att Google har en övre gräns för antalet filer du får dela med andra via Google Drive.

Här får du maximalt dela 400 000 filer och det berättar Google själva om i sin dokumentation för Drive. 

Om du får det här felet är lösningen att helt enkelt ta bort delning för enskilda filer.

Den nya gränsen för det totala antalet filer nämns inte någostans, och den enda lösningen om du vill fortsätta använda Google Drive är att du måste radera filer för alltid.

> Läs även: Därför blir du ombedd att logga in på Googles tjänster

Google: Vi vill förhindra missbruk

En talesperson från Google har precis bekräftat för en amerikanskt publikation att företaget har infört den nya gränsen på fem miljoner filer. 

Enligt Google har regeln införts för att förhindra missbruk av deras tjänster på ett sätt som påverkar stabiliteten och säkerheten för Google Drive och andra tjänster. 

Talespersonen säger dessutom att företaget inte anser att gränsen påverkar majoriteten av kunderna, utan att det berörda antalet är försvinnande litet.

Här på redaktionen håller vi ett öga på om Google kommer att lägga till den nya begränsningen i villkoren för Google Drive.

Senaste uppdateringen om ärendet

Efter mycket kritik om Googles dolda filgräns har företaget hastigt beslutat att dra tillbaka förändringen tills vidare.

Teamet bakom Google Drev meddelade själva detta på Twitter och här lovar företaget samtidigt att de inte kommer att lansera så stora förändringar utan förvarning i framtiden.

Kanske är du intresserad av...