Googles arbetsinriktade tjänster består bland annat av Gmail, Drive, Dokument och Kalkylark, vilka används av många miljoner människor över hela världen.
Google Workspace:

Googles arbetsinriktade tjänster består bland annat av Gmail, Drive, Dokument och Kalkylark, vilka används av många miljoner människor över hela världen.

Därför blir du ombedd att logga in på Googles tjänster

Google har trappat upp kampen mot kriminella på företagets Workspace, och det innebär att du oftare än tidigare kommer att bli ombedd att bekräfta din identitet genom att logga in på den tjänst du vill använda.

Om du också tycker att det är irriterande när Google ibland ber dig logga in igen när du till exempel läser ett mejl i Gmail eller arbetar i ett dokument i Google Dokument, så är det här dåliga nyheter:

Snart kommer du att behöva logga in på Googles tjänster ännu oftare.

Det beror på att Google, för att förhindra så kallad hijacking, ökar säkerheten på alla företagets tjänster i Workspace-programmet. Workspace är den övergripande beteckningen på alla Googles tjänster för produktivitet – till exempel Gmail, Drive, Dokument, Kalkylark, Kalender och Videotelefonitjänsten Meet.

> Visste du att du har fri tillgång till alla Googles kontorsprogram när du har ett Gmail-konto? Kom igång med alla tjänsterna med vår e-bok som du kan hämta här.

Kriminella vill ta över ditt konto

Google har blivit en betydande del av de flestas liv, och tjänsten sparar bland annat uppgifter om dina inköp, dina sökvanor och dina kreditkort. 

Därför vill kriminella gärna lägga vantarna på ditt Google-konto, och det försöker de göra med så kallade hijacking-attacker. 

När de har lyckats ta över ett konto har de fri tillgång till alla Googles tjänster, och det kan naturligtvis missbrukas, i synnerhet för ekonomisk brottslighet.

Du måste bekräfta att du är du

Svaret från Google är ett nytt initiativ där du oftare än tidigare kommer att bli ombedd att bekräfta din identitet. 

Det ska ske genom att Googles tjänster själva identifierar när man går in i riskabla inställningar som ofta missbrukas av kriminella – till exempel om du vill ändra ditt namn under kontoinställningar. 

Därför kommer du framöver att märka att du inte kan ändra en del inställningar i Googles tjänster förrän du har bekräftat din identitet. 

Bekräfta i webbläsaren eller på mobilen

Bekräftelsen kan antingen göras genom att du loggar in på ditt Google-konto igen i webbläsaren eller att du blir ombedd att bekräfta på din anslutna mobil om du har aktiverat tvåstegsverifiering.

Den ökade säkerheten har redan trätt i kraft, och förhoppningsvis innebär det mindre risk för att få sitt konto stulet – så det är värt det extra besväret.

> Läs även: Skydda ditt Google-konto med tvåstegsverifiering

Kanske är du intresserad av...