Microsoft 365 Copilot
Microsoft 365 Copilot:

På Microsofts hemsida går det att läsa om företagets stora satsning: Artificiell intelligens för kontoret.

Microsoft 365 Copilot: Artificiell intelligens inbyggt i kontorspaketet

Microsoft bygger in artificiell intelligens i kontorspaketet Microsoft 365. Det är en nyhet i nivå med internet och iPhone, säger företaget. Se den häftiga demonstrationen av din nya bästa vän eller värsta fiende.

År 1994 kom internet. År 2007 var det iPhones tur att revolutionera världen. År 2023 kommer Copilot – Microsofts smarta verktyg för att revolutionera vårt sätt att arbeta med kontorsprogram som Word, Excel och PowerPoint.

De stora orden är Microsofts egna. Företagets toppchef Satya Nadella skrädde alltså inte orden i ett tal på YouTube, där han nyligen presenterade Microsoft 365 Copilot och de övriga projekten baserade på artificiell intelligens som Microsoft håller på med.

”I dag står vi i början av en ny era inom IT”, sade han efter att ha räknat upp historiens övriga stora tekniska landvinningar.

Microsoft använder ChatGPT

Som Nadellas ord visar, tar Microsoft sitt nya intiativ på största allvar.

Microsoft 365 Copilot bygger i hög grad på ChatGPT som Microsoft har varit med och utvecklat.

Enligt Microsoft är Copilot dock ännu mer avancerad än den chattrobot som redan nu finns integrerad i Bing.

Läs mer om hur ChatGPT fungerar i den här artikeln

Vad är Copilot?

Copilot betyder andrepilot och är således ett passande begrepp för den roll som verktyget ska spela i Microsofts kontorspaket, Microsoft 365, det som tidigare hette Microsoft Office.

Läs även: Office byter namn till Microsoft 365

Här ska Copilot nämligen hjälpa till att analysera kalkylblad, skapa presentationer och skriva texter.

Kontorspaketet består som bekant av program som Word, Excel, PowerPoint och e-postprogrammet Outlook. Det är alla dessa kända verktyg som i framtiden ska knytas ihop av Copilots artificiella intelligens, så att du blir mycket mer effektiv när du arbetar i programmen.

Copilot fungerar enligt Microsoft genom att kombinera data från kontorsdokument med en avancerad språkmodell. Det ger dig möjlighet att chatta med dina kontorsprogram, som sedan kan göra en del av jobbet åt dig.

Läs även: Microsoft kommer att krossa Google. Bygger in chattrobot i Bing

Du kan se Copilot i praktiken i videon nedan:

Så fungerar Copilot i praktiken

Microsoft 365 Copilot kan låta lite abstrakt, för vad ska egentligen ett chattverktyg bidra med när du skriver i exempelvis ett Word-dokument?

Lyckligtvis ger Microsoft dig (en del av) svaret i en spännande presentationsvideo. I videon, som är på engelska, ber en person bland annat PowerPoint att förbereda en presentation baserad på fakta i ett annat dokument.

Sedan ser PowerPoint (eller den artificiella intelligensen i programmet) själv till att skapa en snygg PowerPoint-prestation, så att det nästan bara är finslipning kvar till användaren.

Skönt att slippa jobbet, men kanske också lite skrämmande hur lätt man som kontorsarbetare kan ersättas av robotar. 

När kommer Copilot?

Innan du kastar dig över ditt kontorspaket för att stifta bekantskap med Copilot måste vi tyvärr göra dig besviken en stund till. 

Microsofts snygga ord om revolutionen Copilot innehåller nämligen ingen konkret information om när verktyget blir en integrerad del av kontorspaketen. Det kan inte ens uteslutas att i alla fall en del av funktionerna kommer att kräva extra betalning. 

Det är inte heller klart om Copilot blir tillgänglig i mobilen eller bara på datorn.

Läs även: Chat GPT. Chattroboten som kan svara på (nästan) alla dina frågor

Microsoft 365 Copilot på en mobil
Microsoft 365 Copilot:

Copilot förväntas bli en del av Microsofts kontorspaket 365 för datorn, och kanske även för mobilen.

Kanske är du intresserad av...