Google Lens

Google Lens kan berätta för dig vad den ser. Du behöver bara peka telefonen mot en sak eller en plats, så kommer telefonen att visa information om den.

© PC-tidningen

Google Lens - så här använder du verktyget

Det kommer att bli mycket enklare att söka efter information med Google Lens - och funktionen har äss i rockärmen.

Våra telefoner blir allt intelligentare och artificiell intelligens, som bland andra Apple, Google och Microsoft utvecklar, blir allt mer användbar.

Nu håller Google på att uppdatera funktionen Google Lens så att den blir intelligentare, mer underhållande och mer användbar.

Google Lens är enkelt beskrivet möjligheten att använda mobiltelefonens kamera för att identifiera saker och platser som kamerans riktas mot. Allt du behöver göra är att rikta kameran mot någonting, så berättar telefonen och Google Lens vad det är. 

Google Lens (nästan) för alla

Tidigare har Google Lens bara fungerat på Googles Pixel-telefoner. Nu blir funktionen tillgänglig på betydligt fler Android-telefoner - det krävs dock fortfarande att telefonen använder operativsystemet Android 8.0 eller nyare.

Det finns dock enskilda Android-mobiler där Google Lens ännu inte fungerar, och funktionen finns inte alls till iPhone.

Google Lens fungerar ännu inte på svenska, men det går ändå att testa funktionen på engelska. Så här gör du för att komma i gång.

Google Photos styr Google Lens

Börja med att installera appen Google Foto, om du inte redan har den.

Google Foto är en app från Google, som automatiskt säkerhetskopierar och organiserar och organiserar dina foton.

Google Lens fungerar inte på svenska, så det första som behöver göras är att ändra telefonens inställningar och leta reda på Språk och inmatning.

Under Språk ska du välja English som det primära språket. När du är färdig med att testa Google Lens, kan du ändra tillbaka till Svenska

Så här använder du Google Lens på Android

Starta Google Photos och klicka på ett foto.

På bilden klickar du på Google Lens-ikonen i högra hörnet. Om du inte kan se ikonen betyder det att du inte har tillgång till verktyget och inte kan göra annat än att vänta. 

Så här fungerar det i praktiken

Google Lens

Google Lens undersöker bilden och identifierar att den föreställer Cliffs of Moher på den irländska västkusten. Sedan är det möjligt att få mer information om platsen.

© PC-tidningen

Vad kan Google Lens användas till? 

Google Lens har en mängd användningsmöjligheter, först och främst för att identifiera det som kameran ser. 

Det kan handla om allt från böcker och målningar till trädsorter och hundraser. I en del fall går det att få väldigt detaljerad information.

Funktionen är dock även praktisk tillsammans med text. Det är till exempel möjligt att peka kameran mot en text och omedelbart få möjligheten att kopiera och använda texten direkt.

Google Lens

I stället för att skriva in en lång text, går det att läsa in text med hjälp av kameran och Google Lens.

© Google

Det blir dessutom möjligt att läsa in text på andra språk och får den översatt på skärmen, mitt framför dina ögon. 

Du kan läsa mer om möjligheterna här.

Med ett batteripack minskar risken att strömmen ska ta slut i mobiltelefonen.

Nu kan du få två nummer av PC-tidningen och ett batteripack i snygg design för bara 59:50 kronor + porto. Spar mer än 400 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske är du intresserad av...