PlantNet app
Växtlexikon i mobilen:

Men appen PlantNet kan du direkt ta reda på vilken blomma eller annan växt du har stött på.

© PlantNet

PlantNet: Ett växtlexikon i mobilen

Med appen PlantNet kan du skanna en blomma eller någon annan växt och få veta vad det är för art. Läs om hur du använder appen i din iPhone eller Android-mobil.

De flesta av oss har säkert stött på en blomma eller någon annan växt som vi inte känner igen. Eller så känner man igen den, men kommer inte ihåg vad den heter.

Med appen PlantNet Identification behöver du inte längre gräma dig över att du inte kommer på namnet. Fotografera växten, så får du svar direkt.

Appen är gratis och den finns för såväl Android som iOS.

Appen är utformad för att identifiera växter ute i naturen. Den är mindre lämpad för krukväxter. Notera att appen är på engelska, så kanske appen Google Översätt kan vara ett bra komplement.

I den här artikeln hjälper vi dig att komma igång med att använda PlantNet – oavsett om du har en iOS eller Android.

Kom i gång med PlantNet

Börja med att hämta PlantNet för Android eller iOS.

PlantNet för iOS

  1. Starta appen. För att komma i gång trycker du på förstoringsglaset längst ner. Appen frågar nu efter åtkomst till dina bilder. Tryck på OK. Appen behöver nu tillgång till kameran. Tryck på OK.
  2. Kameran startar nu. Ta en bild av den växt du vill identifiera. Ju mer belyst motivet är, desto bättre blir bilden och appen får det lättare att känna igen växten. När du har tagit en bild som du är nöjd med trycker du på Use Photo.
  3. Ange nu om motivet är ett blad (leaf), en blomma (flower), en frukt (fruit) eller om det är bark på ett träd (bark)
  4. Tryck på förstoringsglaset för att söka i databasen efter bilder som liknar den du har tagit.
  5. Du får nu en rad sökresultat med förslag på växter. Leta bland bilderna för att hitta den som liknar växten mest. Tryck på ett resultat för att se fler bilder.

PlantNet för Android

  1. När appen startas första gången vill den veta din position. Det hjälper appen att komma med relevanta resultat. Tryck på TILLÅT.
  2. Nu kan du identifiera din första växt. Tryck på kameraikonen i det nedre högra hörnet. Appen frågar nu om tillgång till kameran. Klicka på TILLÅT. Därefter måste appen få komma åt bilderna i telefonen. Tillåt även det.
  3. Nu startar kameran. Ta en bild av den växt som du vill veta namnet på.
  4. Ange nu om motivet är ett blad (leaf), en blomma (flower), en frukt (fruit) eller om det är bark på ett träd (bark)
  5. Nu visas en lista över arter som liknar den på bilden. Trycka på en av bilderna i listan för att se fler bilder. Nu kan du avgöra om det rör sig om den art som du har fotograferat.

> Läs mer om appar

Kanske är du intresserad av...