Nu kan Google Foton känna igen text på dina bilder

En helt ny funktion har introducerats i Google Foton: Nu kan du söka efter text som finns på dina foton.

29 augusti 2019 av Henning Dadkhah Rasmussen

Om du redan använder Googles bildtjänst Google Foton vet du säkert redan att den innehåller en mängd intelligenta verktyg, till exempel skapa en animation av en serie bilder eller identifiera föremål på dina bilder.

I tysthet håller Google på att lägga till ytterligare en smart funktion i Google Foton; möjligheter att identifiera text så att du kan söka efter texter som finns på bilder som du har tagit.

Detta gör det mycket enklare att exempelvis identifiera vägskyltar som du fotograferat på semestern eller menyn på den lokala restaurangen.

Funktionen byggdes in i funktionen Google Lens som har börjat smälta samman med Google Foton och visas som en ikon med en prick placerad i en kvadrat.

Så identifierar du text på dina foton

OCR i Google Foton Google Lens

Öppna Google Foton på din telefon och leta reda på en bild med text. Tryck på tredje knappen från vänster på raden längst ner.

OCR i Google Foton Google Lens

Nu kan du markera texten på bilden och kopiera den, översätta den eller göra en sökning med den.

Fler automatiska funktioner är på gång

Den verkställande direktören för Google, Sundar Pichai, förklarade redan på Googles utvecklarkonferens 2017 att företaget arbetar med att få Google Lens-kameran att förstå och utföra konkreta uppgifter för användaren. 

Bland annat nämnde han att det exempelvis skulle kunna vara möjligt att ta en bild av klistermärket under en router där nätverkets namn och lösenord står skrivet, för att sedan låta telefonen själv kunna öppna inställningarna och ansluta till nätverket. 

Så långt har vi inte kommit ännu, men den nya funktionen är ett viktigt steg på vägen.

Textigenkänningen bör vara tillgänglig på alla telefoner inom de kommande veckorna, men har redan nu dykt upp på telefonerna här på redaktionen.

Kanske är du intresserad av...