Redigera foton i Windows Foton
Redigera foton i Windows:

Du kan redigera dina bilder i Windows, men om du vill göra omfattande ändringar krävs ett program från en tredje part.

© Shutterstock

Så använder du programmet Foton i Windows

Windows inbyggda bildvisare Foton känner du förmodligen igen. Verktyget kan dock mycket mer än att bara visa dina bilder.

14 januari 2023 av Martin Lorentsen

I Windows finns det inbyggda verktyget Foton. Du har säkert stött på det någon gång. När du dubbelklickar på ett foto på datorn öppnas det vanligtvis i Foton.

Det är också det som är Foton-appens primära funktion – att visa bilder. 

Men Foton i Windows är inte bara en bildvisare. Du kan också använda verktyget för att enkelt redigera foton.

Windows Foto-app är långt ifrån ett omfattande bildbehandlingsprogram som Photoshop, men om du behöver rotera ett foto eller göra en snabb beskärning kan du enkelt använda Microsofts inbyggda program för det.

LÄS ÄVEN: Redigera bilder direkt i webbläsaren

Utför bildredigering i Foton i Windows

Foton-appen i Windows kan också användas för att redigera bilder. 

Om du öppnar ett foto med det inbyggda programmet kan du genom att klicka på knappen ”Redigera bild” få tillgång till en rad olika redigeringsverktyg.

I Foton i Windows kan du rotera, spegelvända och beskära ett foto. Det är också möjligt att lägga olika filter och därmed fräscha upp färgerna eller helt ta bort dem. 

Dessutom kan du justera ljus och skärpa, samt korrigera röda ögon.

Om du vill att bilden ska redigeras i större omfattning än så, krävs dock ett externt bildbehandlingsprogram. Med det i åtanke är det värt att besöka Fördelszonen, för här har vi lagt in ett utmärkt verktyg för fotoredigering som väntar på dig.

LÄS ÄVEN: Nu kan du redigera dina bilder i OneDrive

Redigera foton med ett klick

Med ett bildbehandlingsprogram kan du göra dina bilder betydligt snyggare. Problemet är bara att det kan vara en mycket tidskrävande process att finjustera ett foto. 

Det är dock något som programmet Ashampoo Photo Optimizer råder bot på.

För precis som du kan läsa i PC-tidningen nummer 2/2023 kan du med bara ett klick få ett foto optimerat så att ljuset och skärpan blir perfekt och färgerna sitter som handen i handsken.

Ashampoo Photo Optimizer kan du som prenumerant hämta i Fördelszonen, där du också hittar en utförlig guide till programmet.

Klicka här för att hämta programmet i Fördelszonen.

Om du inte redan prenumererar på PC-tidningen kan du börja göra det genom att följa den här länken.

En prenumeration ger dig både alla våra tidningar med användbara guider till datorn och tillgång till Fördelszonen, som är fullspäckad med spännande program.

Kanske är du intresserad av...