En fotbollsspelare och en fotboll som spåras av ett datorsystem
Datorer hjälper domaren

Bollen och 29 punkter på varje spelare spåras hela tiden av ett datorsystem under VM-matcherna i Quatar 2022.

© FIFA

Datorer ska hjälpa till att döma matcherna under VM i Quatar

En datorsimulation av matcherna under VM i Quatar 2022 ska hjälpa domaren att avgöra om det ska dömas offside.

"Det är offside, domarn! ÄR DU BLIND?!"

Det kommer säkert alltid att förekomma sådana tillrop från åskådarplatserna vid en fotbollsmatch. Men vid VM i Quatar, som börjar i november 2022, får domaren ett effektivt hjälpmedel för att avgöra offside-situationer.

Ett helt nytt datorsystem ska nämligen hjälpa till att avgöra situationer där det kan vara oklart om en av spelarna är offside vid passningsögonblicket.

Sensorer är inbyggda i fotbollen

Sensorer i den nya högteknologiska bollen skickar en signal 500 gånger per sekund, så att ett datorsystem hela tiden har koll på exakt var den är.

Samtidigt håller tolv spårningskameror ett öga på både bollen och alla spelare. Spelarnas rörelser registreras med 29 punkter på varje spelare, 50 gånger per sekund. Systemet vet alltså hela tiden var alla spelare är och kan återge varje situation på banan från alla vinklar.

Läs även: 3 appar du MÅSTE ha under VM-slutspelet

Enligt reglerna är en spelare offside om han är på motståndarens planhalva i samma ögonblick som bollen passas till honom, och ”någon del av spelarens huvud, kropp eller fötter är närmare motståndarlagets mållinje än både bollen och den näst sista motspelaren”. Därför är det viktigt att spåra hela spelarens kropp.

Så här fungerar offside-systemet i praktiken.

Två datorsimulerade fotbollsspelare i en offside-situation
Offside

I samma ögonblick som bollen passas kontrollerar datorsimulationen om anfallaren är offside.

© FIFA

Artificiell intelligens upptäcker offside

All data från datorsystemet behandlas löpande av artificiell intelligens som (till skillnad från många åskådare) har full koll på offside-reglerna.

Läs även: Artificiell intelligens avslöjar sanningen om Beatles

Om en offside registreras går ett larm ut i VAR-rummet där videodomarna kan meddela domaren via ett headset. VAR är en förkortning för video assistant referee. Det är ett domarrum där situationer på planen kan analyseras på TV-skärmar så att domaren kan få besked om han missat något eller gjort en felbedömning. VAR användes redan under det senaste VM-slutspelet i Ryssland 2018.

När offside har dömts skapar systemet en datorsimulering av situationen så att alla på arenan och hemma framför tv:n kan se underlaget för offside-bedömningen. Om detta får stopp på diskussionerna kring huruvida bedömningen var korrekt eller inte hemma i vardagsrummet och på åskådarläktarna är en helt annan sak.

Läs även: Gratis fotbollsstreams är farliga

Kanske är du intresserad av...