gratis fotboll är farligt

Se upp med gratis fotboll på internet, du kan äventyra din dators säkerhet.

Gratis fotbollssändningar kan vara farliga

Du bör hålla dig borta från webbplatser som lockar med gratis fotboll. En ny undersökning visar att de kan orsaka allvarliga virusangrepp.

20 juni 2018

Det kan vara frestande att titta på gratis strömmande fotboll på internet i stället för att betala dyra pengar för något tv-paket.

Gratisnöjet kan dock bli en extremt dyr och otrevlig historia, eftersom många av hemsidorna som erbjuder gratissändningar - förutom att vara olagliga - brukar vara fulla av virus. Detta enligt en ny undersökning.

Det är forskare vid Stony Brook University i USA har undersökt tusentals strömmande matcher, och resultatet visar att ungefär hälften av sidorna som erbjöd dessa illegala sändningar även installerade skadliga program på datorerna.

Risken att råka illa ut är extra stor i samband med stora fotbollsturneringar, exempelvis det pågående fotbolls-VM i Ryssland.

"Sidorna är konstruerade att framstå som seriösa, och lägger ofta ett fönster med reklam som innehåller en falsk stäng- eller uppspelningsknapp över matchfönstret," säger Kecia Hoyt från säkerhetsföretaget Fidelis Cybersecurity till den engelska tidningen The Independent.

Så strömmar du matcherna från fotbolls-VM

Så drabbas datorn

Om du klickar på stäng- eller uppspelningsknappen, brukar det inleda en attack mot datorn.

På en del webbplatser installeras ett skadligt program på datorn, medan andra sidor kräver att du installerar ett tillägg i webbläsaren för att kunna se matchen. Bägge varianterna ger programmen fritt spelrum att fylla även tillförlitliga hemsidor med farlig reklam, där ett enda felriktat klick kan installera virus och sabotageprogram på datorn.

Undersökningen kunde inte någon lösning på problemet, bland annat eftersom det hela tiden dyker upp nya webbplatser för dessa typer av angrepp.

Det enda säkra sättet är att aldrig besöka hemsidor som lockar med gratismatcher

Redaktionen rekommenderar: Skaffa ett komplett säkerhetspaket nu

PC-tidningen har samlat tio kraftfulla program i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och testade av våra experter, och du kan hämta de senaste versionerna i Fördelszonen.

Varje program har dessutom en svensk steg för steg-guide, som hjälper dig att komma i gång med programmen.

> Just nu kan du få ett nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kronor. Läs mer här.

Kanske är du intresserad av...