Microsoft pressar användarna att använda webbläsaren Edge
Använd Edge i stället:

Microsoft är väldigt enträgna i sina försök att få dig att skippa konkurrerande webbläsare och istället använda företagets egen webbläsare Edge.

© Shutterstock

Nu tvingar Microsoft dig att använda Edge

Microsoft har dragit åt tumskruvarna för att tvinga folk att använda deras webbläsare Edge i både Windows 10 och 11 samt på Android- och iOS-enheter.

Enligt ett gammalt talesätt kan man leda en häst till vatten, men inte tvinga den att dricka.

Det ordspråket har Microsoft inte hört talas om, för företaget försöker med alla medel tvinga alla med Windows att använda den inbyggda webbläsaren Edge.

Vid flera tillfällen den senaste tiden har Microsoft lagt i en extra växel, så att du inte kan slippa Edge utan en hel del krångel.

Det är inte heller bara Windows-datorer som pressas att använda Edge. Som du kan läsa i den här artikeln vill man även att du ska använda webbläsaren på allt från Android-mobilen eller Android-surfplattan till iPhone och iPad.

> Läs även: Nu får du mer reklam i Windows

Övertalning med Windows Update

Nyligen skickade Microsoft ut en Windows-uppdatering till Windows 10 och 11, som förstörde Windows möjligheter att med ett klick ändra standardwebbläsaren i operativsystemet.

Det orsakade många problem för användare av Googles webbläsare Chrome. 

Några berättade om varningar från Windows varje gång de öppnade Chrome och alla försök att göra Chrome till standardwebbläsare igen - eller att återställa dess standardinställningar - misslyckades.

Den fatala uppdateringen hade namnet KB5025221.

> Läs även: Standardprogram i Windows ändras utan ditt godkännande

Strax efter att uppdateringen skickats ut till världens Windows-datorer började de första varningarna dyka upp på Googles support

Problemet var i vissa fall att varje gång Chrome öppnades på en dator med den installerade uppdateringen, dök inställningarna för standardwebbläsare upp för att övertyga dig om att byta standardwebbläsare från Chrome.

Problemet kunde bara lösas genom att ta bort uppdateringen igen.

Google fick lösa problemet

Förra månaden skickade Google ut en uppdatering till webbläsaren Chrome, som både har löst de upprepade dialogrutorna med val av standardwebbläsare och gett tillbaka möjligheten att välja Chrome som standardwebbläsare igen. 

Eftersom lösningen kom från Google och inte Microsoft själva, kan det tyda på att de störande funktionerna i Windows-uppdateringen kanske inte var ett fel utan en helt medveten strategi.

> Läs även: 3 anledningar till att du bör prova Microsoft Bing

Vill även inkludera mobila användare

Samtidigt har Microsoft också utökat sitt förhållande till mobiler och surfplattor med Android och iOS.

Om du använder Microsofts appar Teams för möten eller Outlook för mejl, har de två apparna nu börjat försöka locka över dig till Edge i mobilen.

Det görs rent konkret genom att alla länkar du trycker på i Teams eller Outlook automatiskt öppnas i Edge på mobilen istället för i den standardwebbläsare du har valt.

Om du inte har Edge installerat på mobilen eller surfplattan visas istället en uppmaning att prova webbläsaren Edge med en länk direkt till mobilens appbutik, där du kan hämta Microsofts webbläsare. 

När du klickar på länkar i Microsofts appar blir du omedelbart rekommenderad att prova Edge i stället för standardwebbläsaren, som inte nämns med namn.
Prova Edge:

När du klickar på länkar i Microsofts appar som Teams och Outlook, blir du omedelbart rekommenderad att prova Edge i stället för den standardwebbläsare som inte nämns med namn.

Teams-taktiken på väg även till Windows

Enligt ett supportdokument hos Microsoft, som är fritt tillgängligt, planerar företaget att följa samma strategi i Teams och Outlook på Windows-datorer.

Microsoft berättar själva att det är för att skapa en smidigare upplevelse av företagets produkter, eftersom du till exempel kan se Teams sida vid sida med den hemsida du har öppnat. 

Om du inte vill använda Edge - eller föredrar en annan webbläsare som exempelvis Chrome - kan det alltså tyda på att du tvingas markera ditt val oftare framöver. 

> Läs alla nyheter om Windows 11 här

Kanske är du intresserad av...