Microsoft lägger in mer reklam i Windows
Reklam:

Microsoft låter dig inte använda Windows utan resten av företagets produkter. Därför kan det dyka upp reklam för exempelvis One Drive, Edge och Bing överallt i Windows. 

Nu får du mer reklam i Windows

Microsoft har under en längre tid visat reklam för företagets egna produkter på olika platser i Windows. Nu behöver du snart vänja dig vid att se fyra nya typer av marknadsföring på Start-menyn i Windows 11.

Vi har vid åtskilliga tillfällen berättat om det oroande med att Microsoft arbetar med att fylla Windows med reklam – på låsskärmen och Start-menyn, i Utforskaren och sökfältet.

Det senaste påfundet var reklam i ett helskärmsfönster. som dyker upp efter utvalda uppdateringar och försöker övertala dig att installera Windows 11 om du fortfarande använder Windows 10.

Annonserna som visas är för Microsofts egna produkter: Deras kontorspaket Microsoft 365, OneDrive, webbläsaren Edge, sökmotorn Bing och andra produkter. Syftet är naturligtvis att få fler användare till de delar av verksamheten som genererar löpande intäkter, till skillnad från Windows. 

Ny typ av reklam på Start-menyn

Microsoft beskriver själva reklamen som ”treatments” – alltså behandlingar – och det är fler på väg.

Rent konkret testar Microsoft för närvarande fyra nya typer av reklam på Start-menyn i Windows 11. De skickas till datorer där kunderna använder ett lokalt användarkonto, till skillnad från att använda ett Microsoft-konto.

Reklamen medföljer den senaste Windows 11 KB5023778-uppdateringen, som antingen redan har kommit till datorn eller är på väg till den.

Innehållet i reklamen visar att företaget gärna vill att fler användare ska använda ett Microsoft-konto. Detta förmodligen för att de därmed lättare ska kunna locka användare till företagets många abonnemangstjänster.

Innehållet i den nya reklamen:

  • Logga in på ditt konto och gör din dator säkrare
  • Prova Microsoft 365 gratis genom att logga in med ditt Microsoft-konto
  • Gör ditt konto säkrare: Logga in och anpassa dina säkerhetsinställningar
  • Kom åt dina filer överallt Du får 5 GB gratis utrymme på OneDrive

Fyra nya annonser från Microsoft direkt på Start-menyn i Windows.
Prova vårt erbjudande:

I den nya reklamen som Microsoft just nu testar försöker företaget få dig att använda ett Microsoft-konto, Microsoft 365 (kontorspaket – tidigare Office) och OneDrive samt skydda ditt konto bättre.

Blir kanske möjligt att inaktivera reklamen

Precis som med alla andra annonser som dyker upp lite överallt i Windows arbetar Microsoft enligt uppgift även på en inställning, så att du kan stänga av den nya reklamen i datorns inställningar.

Det har en testare vid namn PhantomOcean3 upptäckt i en testversion av en kommande Windows 11-version. Möjligheten läggs alltså till i motsvarande inställningar som gör det möjligt att inaktivera de flesta andra annonser i Windows. 

Några av annonserna i Windows kan du redan stänga av. Du kan läsa mer om det här.

Kanske är du intresserad av...