Nu måste du löpande tacka nej till Windows 11
Uppmaning:

Det här meddelandet med en uppmaning att uppgradera datorn till Windows 11 har börjat dyka upp efter den senaste stora uppdateringen av Windows 10.

© WindowsLatest.com

Nu måste du löpande tacka nej till Windows 11

Nu skruvar Microsoft upp antalet meddelanden om att du bör uppgradera datorn med Windows 10 till Windows 11. Du kan dock välja att minska antalet meddelanden. Vi visar hur.

Har du aktivt valt bort att uppgradera datorn med Windows 10 till Windows 11, kanske för att du är nöjd med Windows 10 eller föredrar ett operativsystem du känner till? Då kan de kommande nästan tre åren bli väldigt långa.

Windows 10 fortsätter visserligen ta emot uppdateringar fram till oktober 2025, men redan nu har Microsoft börjat pressa på för att få dig att byta till det nyare Windows 11.

För ett par veckor sedan kunde vi berätta att företaget från och med den 1 februari i år inte längre säljer licenser till Windows 10.

Nu har Microsoft dock valt att dra åt tumskruvarna ytterligare.

> Läs även: Microsoft pressar in uppdatering på datorer

”Du har rätt till en gratis uppgradering”

Under helgen har användare av Windows 10 kunnat rapportera att de efter att ha uppdaterat datorn med den nya Windows 10 22H2-uppdateringen har mötts av ett nytt reklammeddelande för Windows 11.

I meddelandet, som fyller hela skärmen, hyllas Windows 11 och användaren blir uppmanad att hämta och installera den nya versionen av operativsystemet. 

Faktum är att du lockas med att du har gjort dig förtjänt av en gratis uppgradering, och i meddelanderutan kan du bara välja mellan att installera nu eller planera när du vill uppdatera. Du kan avvisa uppdateringen först efter flera klick.

> Läs även: Så länge kan du fortsätta med Windows 10

uppdatera till Windows 11
Kan inte stängas:

I meddelandet från Microsoft kan du bara välja mellan att installera ”nu” eller ”senare” och först efter flera klick kan du avvisa uppdateringen helt. Du kan alltså inte undvika att ta ställning, eftersom meddelandet fyller hela skärmen.

© WindowsLatest.com

Endast på datorer som klarar Windows 11

Meddelandet dyker dock bara upp om datorn faktiskt kan köra Windows 11 och därmed inte innehåller en processor eller andra komponenter som inte är kompatibla med Windows-versionen.

Därför får man anta att de Windows 10-ägare som ännu inte uppdaterat sin dator har gjort ett aktivt bortval, som Microsoft därmed försöker påverka.

När du har klickat dig igenom några sidor med lovord om Windows 11 får du dock möjlighet att avvisa uppdateringen – till nästa gång Windows 10 uppdateras, för då dyker den förmodligen upp igen. 

> Läs mer om 22h2-uppdateringen för både Windows 10 och Windows 11

Först när du har bläddrat igenom tre sidor med rosenskimrande hyllningar av Windows 11 får du möjlighet att tacka nej till att uppgradera datorn.
Tre sidor med lovord:

Först när du har bläddrat igenom tre sidor med rosenskimrande hyllningar av Windows 11 får du möjlighet att tacka nej till att uppgradera datorn. 

© WindowsLatest.com

Inte första reklamen för Windows 11

Det nya meddelandet är bara det senaste exemplet på att Microsoft kommer att gå långt för att få dig att lämna Windows 10.

Det senaste året har det funnits liknande meddelanden i datorns inställningar under Windows Update. På liknande sätt berättar även det meddelandet att datorn kan köra Windows 11 och att du bör hämta och installera det på datorn.

Meddelandet dyker naturligtvis bara upp om datorn med Windows 10 kan köra Windows 11. 

> Läs också: Vad händer med de märkliga bilderna i sökfältet i Windows?

Om du fortfarande har Windows 10 och datorn kan köra Windows 11, har du kanske sett den här uppmaningen om att uppdatera datorn i Windows Update.
Windows Update-uppmaning:

Om du fortfarande har Windows 10 och datorn kan köra Windows 11, har du kanske sett den här uppmaningen om att uppdatera datorn i Windows Update.

© WindowsLatest.com

Så stänger du av meddelandena

Om du vill slippa några av dessa oönskade meddelanden kan du inaktivera välkomstmeddelandet som visas efter varje större Windows-uppdatering. 

Så stänger du av välkomstmeddelanden i Windows 11:

  1. Högerklicka på Start-knappen i Windows och välj Inställningar.
  2. Gå in i System och sedan Aviseringar.
  3. Bläddra längst ned i fönstret och klicka på Ytterligare inställningar.
  4. Avmarkera Visa välkommen till Windows...

Den här metoden kommer givetvis inte att bespara dig Microsofts försök att få dig att hämta Windows 11, men förhoppningsvis kan du slippa de envisa uppmaningarna efter varje uppdatering av datorn.

> Läs även: Så tar du bort annonserna i Windows 11

Kanske är du intresserad av...