Kontroll över standardappar i Windows 11
Men sluta då, Windows

Problemet med att Windows ändrar standardprogram av sig självt har orsakat stor frustration bland datoranvändare.

© Shutterstock

Äntligen löser Microsoft ett stort problem i Windows

Är du också trött på att Windows i tid och otid ändrar inställningar för standardappar? Då stundar en ljusare framtid.

Det kan vara något av en utmaning att hålla reda på vilka program som öppnar vilka filer i Windows 11. 

Det finns en uppsjö av filtyper som associeras med många olika program, och du kan välja vilket program som ska vara standard för att öppna exempelvis bilder, video och andra format.

Problemet i Windows 11 är bara att systemet återställer dessa inställningar då och då, och ändrar därmed datorns standardappar utan ditt samtycke. Sedan krävs det tid och energi för att justera inställningarna och välja vilka program som datorns filer ska öppnas med igen.

Det här problemet har varit väldigt störande för Windows 11-användare sedan operativsystemet släpptes, men nu ser det äntligen ut som om Microsoft gör något åt det.

Microsoft skriver nämligen själva i ett blogginlägg att de lovar att lösa problemet, så att standardapparna inte ändras utan ditt godkännande.

LÄS ÄVEN: Så byter du PDF-läsare i Windows

Ta kontroll över programmen

I Windows 11 kan det vara ganska förvirrande att ändra standardappar. Därför är det extra irriterande att Windows ändrar dina inställningar, och till exempel ställer in Edge som standardwebbläsare, även om du själv har valt Google Chrome.

Windows inbyggda program sätter till och med sig själva som standardprogram utan att du blir informerad om det, och utan att du har en chans att tacka nej.

Nu lovar Microsoft att problemet ska lösas. I alla fall berättar de att Windows 11-användare kan förvänta sig att det både blir lättare att välja standardprogram och att standardprogrammen inte ska ändras utan vidare.

LÄS ÄVEN: Byt standardwebbläsare i Windows 11

Inget händer utan ditt godkännande

I stället för att programmen väljer sig själva som standardprogram i det fördolda, får du ett tydligt meddelande om ett program vill ändra dina inställningar.

Om du godkänner begäran om att ett program ska vara nytt standardprogram leds du till inställningarna för standardprogram i Windows 11. Om du avvisar förfrågan händer inget.

Den nya funktionen är ännu inte tillgänglig. Under de kommande månaderna testas den av användare som är med i Windows Insider-programmet. Därefter ska funktionen bli en del av Windows 11, förmodligen någon gång under 2023.

LÄS ÄVEN: Nu måste du löpande tacka nej till Windows 11

Kanske är du intresserad av...