Nu blir det enkelt att göra Chrome till standardwebbläsare i Windows 11.
Standardwebbläsare

Nu behöver du bara klicka på en enda knapp i Windows 11:s inställningar om du vill byta webbläsare från Edge till exempelvis Googles Chrome.

Byt enkelt standardwebbläsare i Windows 11

Det har hittills varit ganska besvärligt att byta till en annan standardwebbläsare i Windows 11, men nu har en ny uppdatering gjort det enkelt.

Datorer med Windows 11 har precis fått uppdateringen ”Windows 11 KB5012592 cumulative update”, vilket är en mycket god nyhet om du vill använda en annan webbläsare än den inbyggda Microsoft Edge.

Om du inte hittar uppdateringen under installerade uppdateringar i uppdateringsöversikten i Inställningar behöver du bara söka efter och installera de senaste uppdateringarna via Inställningar och Windows Update.

> Läs även: Så länge måste datorn vara igång för att få viktiga uppdateringar

Sluta klicka på tio platser

Vi har tidigare skrivit om hur krångligt det är att byta standardwebbläsare i Windows 11.

Det beror på att man hittills har behövt välja till exempel Google Chrome för varje filtyp som webbläsaren kan hantera – till exempel html, htm och så vidare. Det innebar åtskilliga klick innan webbläsaren slutgiltigt valdes som standard.

Microsoft vill naturligtvis att så många som möjligt använder deras webbläsare i stället för något av de konkurrerande programmen, och det är givetvis därför vi har fått vänta så länge på en enklare lösning.

Men nu är den här.

Klicka bara på en knapp

När du har installerat den senaste uppdateringen för Windows 11 har det nämligen blivit mycket enklare. 

Nu behöver du bara gå in i Windows Inställningar, välja Standardappar och klicka på den webbläsare du vill ska vara standard istället för exempelvis Edge.

Längst upp i fönstret finns nu en knapp med texten Ange standard. Klicka en gång på den här magiska knappen, så blir din favoritwebbläsare standard i Windows 11.

> Läs även: Windows 11 har kommit – vad betyder det för dig?

Välj enkelt standardwebbläsare för alla typer av filer i Windows 11.
Genväg:

När du har hämtat de senaste uppdateringarna till datorn med Windows 11 öppnar du Standardappar i Inställningar och väljer en av dina installerade webbläsare. Nu finns knappen Ange standard längst upp som gör den valda webbläsaren till standardwebbläsare med ett enda klick.

Tvinga bort Edge från Start-menyn

Tyvärr löser uppdateringen inte alla problem. 

Microsoft insisterar nämligen på att sökresultaten på exempelvis Start-menyn fortfarande öppnas i Edge, även om du har valt en annan standardwebbläsare.

Det problemet kan du lösa med verktyget Edge Deflectorsom du hittar i Fördelszonen.

>Hämta Edge Deflector i Fördelszonen

När du har använt det verktyget är din valda favoritwebbläsare standard överallt i Windows.

> Läs även: Falsk Windows 11-uppdatering i omlopp

Kanske är du intresserad av...