Sökmotorn Bing kan saker som Google inte kan.
Bing:

Sökmotorn Bing kan saker som Google inte kan. Läs om fördelarna med Microsofts sökmotor.

Därför bör du överväga att använda Bing

Microsofts sökmotor Bing har fått vind i seglen, och det finns faktiskt saker den gör bättre än konkurrenten Google. Vi tittar närmare på några av fördelarna med Bing, så att du kan söka bättre på nätet.

20 mars 2023 av Steffen Nielsen

För många datoranvändare är Bing något de undviker, gärna med god marginal.

De flesta av oss föredrar konkurrenten från Google, som är en mer populär sökmotor och har varit det ända sedan Bing lanserades år 2009.

Microsoft har desperat försökt få oss att byta till Bing (och webbläsaren Edge) genom att bland annat lägga upp annonser för sökmotorn i Windows.

Det kan du läsa ett exempel på i artikeln: "Vad händer med sökfältet i Windows?"

Bing är dock tillräckligt kompetent att stå på egna ben. På vissa områden är den faktiskt bättre än konkurrenterna.

Du behöver inte vara rädd för Bing

Det finns flera bra argument för att använda Bing, och det har en hel del människor redan upptäckt.

Därför kunde Microsoft nyligen berätta på företagets blogg att man nu hade passerat 100 miljoner dagliga användare av Bing över hela världen. Meddelandet kommer strax efter att Micrsoft presenterade en ny version av Bing med inbyggd chattrobot.

Det låter kanske mycket, men det är ändå en bit kvar till Googles 4,3 miljarder användare. Enligt den senaste statistiken står Google för 91 procent av all söktrafik, medan Bing har 2,88 procent av alla sökning i världen. 

Läs även: Att söka i sidfältet underlättar dina Google-sökningar

Så använder du Bing

Om du har en Windows-dator är webbläsaren Edge redan installerad, och när du gör en sökning i Edge är det Bing som gör sökningen. 

Du kan också använda Bing som sökmotor med webbläsaren Chrome. Då ska du bara gå till adressen https://www.bing.com/ så har du alla de möjligheter vi beskriver i den här artikeln. 

Om du vill få ut det mesta av Bing kan du med fördel logga in med ditt Microsoft-konto. När du har loggat in tjänar du automatiskt poäng som du kan använda för att till exempel köpa presentkort eller donera till välgörenhet.

Här nedan tittar vi på tre fördelar med Bing. Du kommer nog att bli förvånad över att Microsofts söksida faktiskt är markant annorlunda än Googles.

Fördel 1: Chattboten i Bing är nu tillgänglig för alla

Anledningen till att Bing nyligen passerade 100 miljoner användare är enligt Microsoft själva den inbyggda artificiella intelligensen. Bing har placerat en chattbot som en del av sökfunktionen, och det har gjort användarna nyfikna. 

Chattbot-funktionen gör det lättare att få svar på frågor och hitta exakt det du söker. Du kan nämligen fördjupa din sökning med roboten, som sedan levererar svaret med källangivelser och länkar till de relevanta hemsidorna, där du kan läsa mer. 

Ursprungligen var detta bara för utvalda testare, men nu är chattdialogen med artificiell intelligens en del av den senaste versionen av Bing. 

Om chattfunktionen ännu inte är en del av Bing hos dig är det bara en fråga om dagar innan den dyker upp.

Läs också: Microsoft vill krossa Google – bygger in chattrobot i Bing

Samtal med Bings chattrobot
Bing Chatt:

Med chattroboten i Bing kan du precis som i ett vanligt samtal fördjupa dina frågor och få riktigt bra svar, som roboten sammanställer från information på nätet kombinerat med den artificiella intelligensen. Det är dock vår erfarenhet att du måste vara lite kritisk mot resultaten, eftersom den kan komma på att improvisera lite om den inte kan hitta ett konkret svar. 

© Bonnier PC-tidningen

Fördel 2: Bra presentation av sökningar

Bing har en mer visuell, spännande och på många sätt mer användarvänlig visning av sökresultaten. 

Medan Google generellt visar resultaten i en lista är de hos Bing prioriterade, så att till exempel en Wikipedia-artikel fyller den översta delen av webbläsarfönstret med kapitelindelning och vanligtvis ett stort foto först.

Om du vill fördjupa sökningen kan du enkelt bläddra och prata med chattroboten utan att lämna sidan.

Snyggare sökresultatsidor i Bing
Bing:

En sökning efter Napoleon ger en snyggt layoutad resultatsida i Bing, där du hittar allt du vill veta om Napoleon.

Fördel 3: Bing ger smarta länkar

Det är självklart svårt att avgöra vilken tjänst som ger de mest relevanta resultaten för just dig. Vår erfarenhet är att Bing har en tendens att hitta det man vill ha. 

När du till exempel söker efter en musiker är musikvideor högprioriterat, och det finns smarta länkknappar till relevanta hemsidor.

I exemplet nedan har vi sökt på Elvis Presley. Under bilden av sångaren till höger i fönstret hittar du direktlänkknappar till material om honom på Wikipedia, Instagram, Twitter, YouTube och Facebook. Därmed har du ofta stor chans att direkt hitta vad du behöver.

> Visste du att Edge bygger på samma teknik som Chrome? Därmed kan Edge få många av samma funktioner. Läs mer här.

Bing-sökning på Elvis Presley
Elvis i Bing:

En sökning efter Elvis Presley ger länkar till viktiga tjänster.

Framtiden för Bing

Det finns med andra ord många goda skäl att ge Bing en andra chans. 

Det är dock föga troligt att Bing kommer att ta över världsherraväldet för sökmotorer, men vi förutspår att Bing kommer att ta en allt större del av kakan de kommande åren, för sökmotorn har redan nu fått ett rejält lyft. 

Google har också en robot på väg in i sökmotorn, och det är svårt att ändra på människors vanor, så de flesta kommer säkert att hålla fast vid Google trots allt.

> Se filmen: 28 års webbläsarkrig – se utvecklingen från 1994 till idag

Kanske är du intresserad av...