Sedan internet startade 1994 har det rasat en intensiv kamp mellan en rad berömda webbläsare.

Sedan internet startade 1994 har det rasat en intensiv kamp mellan en rad berömda webbläsare.

28 år av vilt webbläsarkrig

En fantastisk video visar hur olika webbläsare har konkurrerat om vår gunst sedan 1993. Lär dig mer om de populäraste webbläsarna på mindre än sex minuter.

Nyligen meddelade Apple att företagets webbläsare Safari hade uppnått en miljard användare

Därmed passerades ytterligare en milstolpe i den webbläsarmatch som pågått sedan internet först dök upp 1994. I snart 30 år har stora företag och små outsiders kämpat för att få oss att välja just deras webbläsare som primärt verktyg när vi surfar på nätet.

Mosaic, Netscape, Internet Explorer och Chrome

Ursprungligen var Mosaic den ledande webbläsaren (kommer du ihåg den?), men den platsen togs snabbt över av Netscape.

Netscape fick dock snabbt se sig omsprunget av Microsofts Internet Explorer, innan Googles Chrome kom dundrande som ett webbläsartåg som nu har kört över konkurrenterna de senaste tio åren.

Läs även: Webbläsaren Edge ökar i popularitet

Fantastisk video berättar webbläsarnas historia

Du kanske funderar över var andra kända webbläsare som Opera, Firefox, Edge och Apples Safari hör hemma i den berättelsen? Det är alla bra och genomarbetade webbläsare som dock aldrig lyckats knipa förstaplatsen i kampen om surfarnas hjärtan.

Svaret på alla webbläsarnas öden hittar du i ett mästerverk i form av en video, som har lagts upp på YouTube av användaren Captain Gizmo. Videon är en sex minuter lång, härligt nördig, grafisk genomgång av alla stora webbläsares marknadsandelar över tid. Från 1993 fram till idag.

Det låter kanske inte så sexigt, men det är verkligen en historia som vi inte kunde motstå och som du själv bör njuta av i dess fulla längd.

Läs även: Tre goda skäl att byta till Edge

Webbläsarkrig

År 2012 var Internet Explorer den dominerande webbläsaren. Det skulle dock snart förändras. 

© ”Captain Gizmo”

Animationen ovan visar en liten bit av videon, nämligen det dramatiska ögonblicket 2012 då Google Chrome snabbt blev webbläsaren som tog över ledartröjan från Internet Explorer.

Videon innehåller också stora mängder historiska fakta, så att du får en uppfattning om varför vissa webbläsare försvann eller klättrade mot toppen.

Läs även: Nu är det enkelt att byta standardwebbläsare i Windows

Njut av videon Most Popular Desktop Browsers 1993-2022 i sin helhet här (på engelska):

Nuvarande position i webbläsarkriget

Idag är Google Chrome fortfarande den ledande webbläsaren och det finns inget som tyder på att det kommer att förändras under de kommande åren. 

Microsoft Edge har ökat i popularitet, men det har mest gjorts på bekostnad av webbläsaren Firefox. Chrome används på över 66 procent av alla datorer, medan Edge, Safari och Firefox alla ligger på omkring 10 procent. 

Kolla in de senaste siffrorna hos GlobalStats här.

Kanske är du intresserad av...