Det är i och med en uppdatering till webbläsaren Edge som föregångaren Internet Explorer raderas från datorn.
Uppdatering:

Det är i och med en uppdatering till webbläsaren Edge som föregångaren Internet Explorer kommer att raderas från datorn. 

© Shutterstock

Edge-uppdatering tar bort Internet Explorer från datorn

Säkerhetsuppdateringarna till klassiska Internet Explorer upphörde förra sommaren, och nu har Microsoft börjat tvångsradera webbläsaren från alla datorer med Windows 10.

Microsoft har under en längre tid haft ett horn i sidan på den tidigare så populära webbläsaren Internet Explorer, och förra sommaren var det slut med möjligheten att hämta viktiga säkerhetsuppdateringar till webbläsaren.

Från och med den 14 februari 2023 gick Microsoft ett steg längre när man började uppdatera alla världens Windows 10-datorer med en uppdatering som helt enkelt tar bort Internet Explorer från datorn.

Om du fortfarande har Internet Explorer på en dator med Windows 10 är det bara en tidsfråga innan datorn uppdateras och webbläsaren försvinner – såvida du inte tar till ytterligheter och drar ut nätverkskontakten från datorn.

> Läs även: Internet Explorer är död, 26 år gammal

Farligt att använda webbläsare som inte har uppdaterats

Det låter kanske väldigt inkräktande att Microsoft bestämmer vad som ska ligga på datorn, men det är faktiskt inte helt ofarligt att fortsätta använda Internet Explorer.

I och med att Microsoft slutade skicka ut uppdateringar till webbläsaren i juni 2022, var det samtidigt slutet på att täppa till alla säkerhetshål som kontinuerligt upptäcks av kriminella. 

Därför är det svårt att argumentera mot att webbläsaren tas bort, även om det kan orsaka problem med exempelvis äldre utrustning som nätverkskameror som bara fungerar tillsammans med klassiska Internet Explorer.

> Läs även: Därför ska du använda Microsofts webbläsare Edge

Uppdatering till Edge raderar Internet Explorer

Internet Explorer tas bort från datorn genom att Windows 10 hämtar en ny uppdatering till webbläsaren Edge.

Denna uppdatering inaktiverar Internet Explorer för evigt och visar samtidigt ett fönster som berättar vad som har hänt – och att du bör använda webbläsaren Edge i framtiden. 

Det går att importera sparade bokmärken, lösenord och andra data till Microsoft Edge, så att du inte förlorar dina data.

Detta påverkar inte datorer med Windows 11, eftersom Internet Explorer redan hade tagits bort när den versionen av Windows lanserades.

> Läs även: Så loggar du in i Edge

När datorn har hämtat den nya uppdateringen till Edge möter du den här skärmen som berättar att Internet Explorer har pensionerats, men att du kan hämta alla dina sparade bokmärken och inställningar till ersättaren Edge.
Pension:

När datorn har hämtat den nya uppdateringen till Edge möter du den här skärmen som berättar att Internet Explorer har pensionerats, men att du kan hämta alla dina sparade bokmärken och inställningar till ersättaren Edge.

Få tillgång till gammal utrustning och hemsidor

Om din gamla utrustning som exempelvis en NAS eller en nätverkskamera bara fungerar i Internet Explorer – eller om du upplever att gamla hemsidor inte visas korrekt – kan du få Edge att visa hemsidan genom att låtsas vara Internet Explorer.

Det finns ingen garanti för att detta läge fungerar med utrustningen eller hemsidan, men det är värt ett försök innan du börjar installera alternativa webbläsare.

Så använder du Internet Explorer-läget i Edge:

  1. Skriv in den här adressen i adressfältet i Edge och tryck på Retur: edge://settings/defaultBrowser
  2. Välj Tillåt i listrutan vid ”Tillåt att webbplatser läses i Internet Explorer-läge (IE-läge)”.
  3. Starta om webbläsaren.
  4. Gå tillbaka till inställningssidan genom att skriva in samma adress i adressfältet i Edge och trycka på Retur: edge://settings/defaultBrowser
  5. Klicka på knappen Lägg till.
  6. Skriv in adressen till den hemsida som du vill ladda i Internet Explorer-läge och klicka på Lägg till.
  7. När du besöker den gamla hemsidan på nytt ser du en Internet Explorer-ikon till vänster om adressraden. Detta indikerar att webbplatsen visas i Internet Explorer-läge.

Det här tricket fungerar bland annat med äldre nätverkskameror från D-Link som kräver ett tillägg som bara fungerar i Internet Explorer.

> Läs även: Webbläsaren Edge ökar i popularitet

Kanske är du intresserad av...