Farväl till Internet Explorer
Internet Explorer

Microsoft har beslutat att stänga ner Internet Explorer.

© Shutterstock

Nekrolog: Internet Explorer är död, 26 år gammal

För hundratals miljoner människor har Internet Explorer varit ett fönster mot internet under mer än ett kvarts sekel, men nu är det slut.

Födelsebeviset visar den 26 augusti 1995. Internet Explorer kom till världen under när World Wide Web var ungt och internet fortfarande var främmande land för de flesta.

För många datoranvändare under den sista halvan av nittiotalet hjälpte Internet Explorer till att definiera hur vi såg på internet. Ett dubbelklick på den knubbiga blå e-ikonen och världen låg vidöppen framför oss på datorskärmen.

Men nu är det slut. Microsoft har stängt av supporten till den tidigare så populära webbläsaren, och de trogna användarna som är kvar möts av popup-fönster med uppmaningen att byta till uppföljaren Edge. Edge har ett inbyggt kompatibilitetsläge så att det fortfarande går att se sidorna som i Internet Explorer.

Inom kort kommer Internet Explorer av säkerhetsskäl att tas bort från Windows som en del av en uppdatering.

Så här såg Internet Explorer 1.0 ut 1995.

Första versionen av Internet Explorer kom år 1995

När Internet Explorer lanserades var Netscape kungen av webbläsare. Microsoft hade underskattat internets genomslagskraft och tvekat att introducera en webbläsare.

Microsoft använde Windows dominans för att se till att Internet Explorer var den webbläsare som användes som standard i Windows. Programmet skickades ut som en del av ett tilläggspaket till Windows 95 och Netscapes dagar som ledande webbläsare var räknade. Efter en kort tid dominerade Internet Explorer.

År 2003 kulminerade Internet Explorers popularitet när cirka 95 procent av internetanvändarna använde webbläsaren för att surfa på nätet. Då hette konkurrenterna Netscape och Firefox. Idag är Internet Explorers användarandel så liten att webbläsaren i statistik bara hamnar under samlingsnamnet ”övriga”.

> Se en rolig animation över 28 års webbläsarhistoria.

Microsoft stäms för monopolverksamhet

Den stora populariteten kring millennieskiftet fick de amerikanska myndigheterna att väcka talan mot Microsoft för att utnyttja Windows dominerande marknadsposition för att trycka ner sina webbläsarkonkurrenter.

Bill Gates gjorde inget bra jobb under rättegången, och till och med domaren fick skratta lite över Microsoft-grundarens förvånansvärt dåliga minne när Gates om och om igen sa: ”Det kommer jag inte ihåg”.

Efter ett överklagande och en förlikning 2001 avslutades ärendet med att Microsoft kunde fortsätta i stort sett som tidigare, och myndigheterna i flera amerikanska stater protesterade och kallade resultatet för ett ”litet rapp över fingrarna”.

Chrome vann webbläsarkriget mot Internet Explorer

I slutänden visade det sig att det inte gjorde någon större skillnad. 2008 lanserade sökmotorn Google sin egen webbläsare Chrome.

Chrome var snabb och hade smarta funktioner som flikar och synkronisering av bokmärken och internethistorik. Sedan dess har Chrome tagit över Internet Explorers dominans, och Microsoft har faktiskt baserat programkoden till webbläsaren Edge på samma öppna källkod som ligger till grund för Googles Chrome.

Läs även: Därför ska du använda Microsofts nya webbläsare

För många av oss utgjorde Internet Explorer ramen för våra första upplevelser på internet. Även om Internet Explorer kanske är död, eller näst intill död, lever dess programkod vidare i Edges Internet Explorer-kompatibilitet. Heder över dess minne.

Kanske är du intresserad av...