Internet Explorer fasas ut
Internet Explorer fasas ut

Microsoft uppmanar alla att sluta använda webbläsaren Internet Explorer och istället använda Microsoft Edge.

© Shutterstock/monticello

Microsoft: Sluta använda Internet Explorer

Internet Explorer håller på att fasas ut, och nu uppmanar Microsoft datoranvändare att sluta använda webbläsaren.

Det visste du kanske redan. Microsofts gamla webbläsare Internet Explorer håller på att fasas ut och snart kommer webbläsaren inte längre att stödjas av Microsoft.

Faktum är att det redan i sommar är dags att säga farväl till den gamla trotjänaren, som har varit en fast del av Windows sedan 1995. 

Därför rekommenderar Microsoft att du redan nu slutar använda Internet Explorer, om du inte redan har gjort det. Annars kommer Microsoft själva att ta bort Explorer från alla Windows-datorer under sommaren.

LÄS ÄVEN: Så väljer du ny standardwebbläsare i Windows 10

Säg adjö till Internet Explorer i juni

Det har länge varit känt att Microsoft kommer att fasa ut Internet Explorer. Företaget har flera gånger påmint oss om att Internet Explorer snart hör till det förgångna, och nu varnar de igen för att webbläsaren kommer att gå i pension.

Närmare bestämt är det den 15 juni 2022 som Microsoft slutar stödja Internet Explorer. 

Det innebär att datorversionen av webbläsaren tas bort från de flesta Windows 10-datorer.

Om du har en Windows-version som fortfarande har kvar webbläsaren efter den 15 juni kan du räkna med att den försvinner inom kort. Microsoft planerar nämligen att radera Internet Explorer från de återstående Windows-datorerna kort efter den 15 juni 2022.

Därför ska du använda Microsofts nya webbläsare Edge

Microsoft rekommenderar Edge

Det kommer knappast som en chock att Microsofts rekommenderade ersättare för Internet Explorer är företagets egen webbläsare Edge.

Microsoft har löpande försökt få oss att använda den på mer eller mindre kreativa sätt – till exempel genom att varna användare som försökte installera Google Chrome om att Edge är en bättre webbläsare för Windows. Från och med den 15 juni 2022 kommer Microsoft Edge att vara standardprogrammet för alla typer av internetberoende tjänster i Windows.

Trots att Edge har blivit markant bättre sedan den såg dagens ljus är den fortfarande långt ifrån den föredragna webbläsaren bland datoranvändarna. Edge vinner mark, men används av knappt 10 procent av användarna – Google Chrome har en rejäl ledning med över 65 procent. 

LÄS ÄVEN: Webbläsaren Edge ökar i popularitet

Om du inte vill använda Edge kan du använda en annan webbläsare.

I Fördelszonen kan du till exempel hämta den praktiska webbläsaren Vivaldi, som förutom att ha inbyggd blockering av reklam även skyddar din integritet väldigt bra.

Klicka här för att hämta Vivaldi.

LÄS ÄVEN: Designa din egen webbläsare med Vivaldi

Kanske är du intresserad av...