Hänglås i webbläsaren
Hänglås i webbläsaren

Hänglåset som vanligtvis syns till vänster om en webbadress försvinner snart från Google Chrome.

© Shutterstock

Snart försvinner hänglåset från Google Chrome

Det lilla hänglåset som visar att en hemsida är säker kommer snart att vara ett minne blott i Google Chrome. Men hur upptäcker man i så fall en osäker hemsida?

När du surfar på internet har du kanske lagt märke till det lilla hänglåset i adressfältet till vänster om webbadressen.

Hänglåset indikerar att anslutningen till webbplatsen du besöker är säker. Det är extra viktigt om du ska ladda ner något från hemsidan, eller skriva in dina betalningsuppgifter i samband med ett köp.

Om du använder webbläsaren Google Chrome kommer du snart att märka att hänglåset försvinner, men det innebär inte att hemsidan plötsligt har blivit osäker.

LÄS ÄVEN: Så här ändrar du dina sparade uppgifter i Chrome

HTTP eller HTTPS?

Hänglåset, som du hittar intill webbadressen, visar först och främst att en hemsida har koll på säkerheten.

Det kan du även se genom att det står HTTPS i stället för endast HTTP först i hemsideadressen. Till exempel https://pctidningen.se.

HTTP står för Hypertext Transfer Protocol och HTTPS för Hypertext Transfer Protocol Secure – det är med andra ord S:et som visar att hemsidan är säker.

Det innebär kort sagt att innehållet på hemsidor med HTTPS är säkrat med hjälp av kryptering – och hittills har dessa sidor varit lätta att känna igen tack vare hänglåset till vänster om adressen.

LÄS ÄVEN: Google översätter hemsidan

Därför tar Google bort hänglåset

Det kan låta tokigt att Google tar bort hänglåset, som annars tydligt har indikerat att en förbindelse är säker, men det finns faktiskt en ganska god anledning till beslutet.

Enligt en rapport från Google är mer än 90 procent av webbtrafiken världen över nu krypterad med HTTPS.

Därför är det inte längre nödvändigt att visa vilka hemsidor som är säkra. 

Istället kommer Google Chrome att varna om en hemsida är osäker. En varningssymbol kommer att visas, följt av texten "Ej säker".

LÄS ÄVEN: Ny funktion i Chrome: Sätt din historik bakom lås och bom

Fortfarande möjligt att kontrollera säkerheten

Trots att Google Chrome vinkar hejdå till det synliga hänglåset är planen att du fortfarande snabbt ska kunna kontrollera om en hemsida är skyddad med HTTPS.

Där det tidigare fanns ett hänglås kommer det nämligen att finnas en klickbar pil som öppnar ett fält som visar om en förbindelse är säker.

Klickbar pil i Chrome
Klickbar pil

Istället för hänglåset kommer det snart att finnas en klickbar pil som öppnar en liten översikt över en hemsidas säkerhet.

© Google


För närvarande testas funktionen, men hänglåset förväntas försvinna i samband med lanseringen av Chrome version 93.

LÄS ÄVEN: 5 smidiga tips för flikarna i Chrome

Kanske är du intresserad av...