hänglåset i adressfältet på en webbläsare
Krypterad anslutning:

Nu vill Google ta bort hänglåset i Chrome.

© Shutterstock

Nu tar Google bort hänglåset i Chrome

Användarna har haft svårt att veta vad de skulle använda hänglåset till i Chrome. Det får Google att göra om från början.

När du använder Google Chrome och andra webbläsare, har ett litet hänglås till vänster i adressfältet i åratal visat om hemsidan är säker eller inte.

Faktum är att den klassiska webbläsaren Netscape började använda hänglåset redan på 1990-talet, sedan följde andra webbläsare som Google Chrome och Microsoft Edge efter.

Ikonen signalerar att du har en säker krypterad HTTPS-anslutning till hemsidan, men nu vill Google ta bort hänglåset i sin marknadsdominerande webbläsare Chrome.

> Läs även: Så kontrollerar du om en webbplats är säker

Vad betyder hänglåset i webbläsaren?

Hänglåset, som du hittar till vänster om en hemsidas adress i webbläsaren, visar i första hand att anslutningen till den webbplats du besöker är säker. 

Det är extra viktigt om du ska ladda ner något från hemsidan, eller skriva in dina betalningsuppgifter i samband med ett köp.

För några år sedan kunde du se hemsideadresser som började med HTTP och inte HTTPS, vilket de allra flesta börjar med idag. Det lilla S-tecknet indikerar att det handlar om en säker anslutning, och hänglåset blev en enkel indikator på om du besökte en säker hemsida eller inte. 

Idag kan hackarna dock enkelt skapa säkra HTTPS-hemsidor för sina bedrägerier, så hänglåset är inte längre en garanti för en säker sida.

> Läs även: Så använder du tillägg i Chrome

Varför ta bort hänglåset i Chrome?

Nu har Google beslutat att låsikonen i Chrome ska ersättas av en ny ikon som inte symboliserar säkerhet eller trovärdighet.

Orsaken till förändringen är att de flesta webbplatser nu använder HTTPS-kryptering. Faktum är att över 99 procent av de webbsidor som laddas i Google Chrome redan använder HTTPS. 

Vissa skadliga webbplatser använder också HTTPS och visar låsikonen för att lura användare att tro att de är säkra. 

Vad inte många känner till är att om man klickar på hänglåset finns det redan idag en massa extra information och möjligheter. Det är de som Google vill lyfta fram.

Google ersätter hänglåset i webbläsaren med en ny ikon.
Ny ikon:

Redan idag kan du se mer information om webbplatsen du besöker genom att klicka på hänglåset. Med den nya ikonen kommer Google att sätta mer fokus på den möjligheten.

© Google

Google inför en ny ikon i adressfältet

För att lösa det problemet kommer Google att introducera en ny ikon som liknar inställningsikonen i många program och appar. 

Den nya ikonen visar att det går att klicka på den för att se mer information – som för övrigt finns där redan idag. Låssymbolen visas dock fortfarande i undermenyn när anslutningen är säker.

Google tillkännagav ursprungligen den här ändring i augusti 2021, då Google informerade om att en indikator för säkra webbplatser inte längre var nödvändiga eftersom merparten av förbindelserna sker via HTTPS. 

Den nya ikonen kommer att lanseras i september 2023 som en del av en designuppdatering kallad Chrome 117.

Låsikonen kommer också att ersättas i Google Chrome för Android i september, medan den kommer att tas bort helt från Chrome på iOS-enheter.

> Läs även: Nytt knep: Så raderar du snabbt webbläsarhistoriken i Chrome

den nya ikonen som ska öppna inställningarna för hemsidor i Chrome
Ny ikon

Så här kommer den nya ikonen att se ut. Det är meningen att den ska få användare att klicka på den, och använda inställningarna för hemsidan i större omfattning än med den tidigare hänglåsikonen.


© Google

Kanske är du intresserad av...