Vad är VPN och hur fungerar det?
Vad är VPN och hur fungerar det?

Du får svar på alla dina frågor om VPN i den här artikeln.

© Shutterstock

Vad är VPN?

Med en VPN-anslutning kan du kringgå censur, komma åt hemsidor och tjänster från andra länder, kryptera din internettrafik och mycket mer. Vi visar hur.

Du kanske har hört talas om VPN tidigare, eftersom någon du känner använder det när det är dags att strömma serier eller sport. Eller så kanske någon nörd du känner har rekommenderat VPN för att skydda ditt privatliv på nätet.

VPN står för Virtual Private Network och är kort sagt en klyftig teknik skapad för att hjälpa dig när du är på internet.

Men vad innebär det egentligen och hur fungerar tekniken? Det och mycket mer ger vi svar på här.

LÄS ÄVEN: Så använder du inkognito och InPrivate

Därför ska du använda VPN

Webbplatser, tjänster och företag som internetleverantörer samlar i varierande omfattning in data om oss när vi är online. Det kan till exempel vara information om vilken typ av hårdvara du använder, vad du söker efter och var du befinner dig.

Om du använder en VPN-anslutning blir det omöjligt för andra att se den informationen. Webbplatser, internetleverantörer med flera vet till exempel inte var du befinner dig med VPN aktiverat.

Information som webbläsarhistorik och inmatade lösenord registreras inte heller i nätverket när du använder VPN. Därmed skyddar du dig även mot personer med onda avsikter.

LÄS ÄVEN: Se vilka program som snokar i ditt privatliv

Hur fungerar VPN?

En VPN-anslutning ser till att anslutningen mellan dig och alla hemsidor du klickar dig in på är krypterad. I praktiken innebär det att du blir så gott som osynlig för andra. 

Datorn och routern har vanligtvis en unik IP-adress som bland annat visar var i världen du befinner dig när du är på nätet.

När du använder VPN krypteras din internetanslutning och din IP-adress döljs genom att du tilldelas en ny falsk IP-adress. På så sätt blir du osynlig på nätet och ingen kan snoka i ditt privatliv.

LÄS ÄVEN: Vad är Wi-Fi och hur fungerar det?

Kan jag använda VPN för streaming?

Du kanske har hört ordet VPN i samband med streaming. VPN-anslutningar används nämligen ofta av personer som vill kringgå så kallad geoblocking. 

Geoblocking är en teknik som begränsar var i världen det går att komma åt ett visst innehåll.

Du kan till exempel inte se innehåll på den amerikanska streamingtjänsten Hulu på andra ställen än i USA. Med VPN kan du dock dölja din plats och få det att se ut som om du befinner dig i USA.

Därmed kan en VPN-anslutning användas för att lura webbplatser att tro att du är i det land där det begränsade innehållet får visas.

LÄS ÄVEN: Så mycket data slukar din streaming

Vilken VPN ska du välja?

Vanligtvis kostar det pengar att använda en VPN-anslutning, men det finns lösningar som inte kostar något. Vissa gratis VPN-klienter är ganska komplicerade att använda och måste hämtas och installeras som ett fristående program till datorn.

Det kostnadsfria VPN-tillägget CyberGhost VPN Free Proxy för webbläsare är dock ett undantag. Förutom att kosta noll kronor är CyberGhost VPN Free Proxy enkelt att använda.

I PC-tidningen nummer 7/2023 kan du läsa mycket mer om detta kostnadsfria VPN och vilka webbläsare det fungerar med.

Om du prenumererar på PC-tidningen kan du läsa en PDF-version av artikeln i Fördelszonen. Klicka här för att läsa artikeln.

Om du inte har en prenumeration ännu kan du skaffa det här.

Kanske är du intresserad av...