Coronakarantän: Så här klarar du dig.

Om du är satt i karantän eller bara vill vara försiktigt och inte gå ut för mycket, finns det en del goda råd om hur du kan använda din dator för att klara dig genom Coronakrisen.

I karantän? Ta hjälp av datorn för att klara Coronakrisen

På grund av Coronautbrottet sitter tiotusentals svenskar i karantän på olika håll i världen, bland annat i Italien. Här är några tips som hjälper dig som är isolerad genom krisen.

11 mars 2020

Antalet coronasmittade svenskar ökar för varje dag och redan nu sitter tusentals svenskar isolerade på olika håll i världen, till exempel i Italien och på Cypern.

Eftersom coronaviruset är särskilt farligt för äldre och svaga personer är det viktigt att den som befinner sig i riskgruppen håller sig hemma medan viruset härjar som värst.

Sitter du redan i karantän eller vill du bara hålla dig hemma för att minska risken att bli smittad har vi några tips om hur du tar dig igenom isoleringen.

> Mer att läsa: Följ coronavirusets utbredning

Håll koll på smittosituationen

Ta internet till hjälp för att se hur coronaviruset sprider sig över världen och var smittan är som mest utbredd,

John Hopkins University uppdaterar kontinuerligt sin webbsida om coronaviruset. Här finns bland annat en världskarta och information om hur många som har rapporterats vara smittade.

Folkhälsomyndigheten ansvarar för information om coronaviruset här hemma. På myndighetens hemsida finns det mycket information med bland annat svar på de vanligaste frågorna.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten.

Handla via internet

Vill du hålla dig hemma eller om du är satt i karantän kan du handla mat via internet och få inköpen hemkörda till dörren.

Många matvarubutiker har under den senaste tiden upplevt att många hamstrar mat och försäljningen har i vissa fall ökat med 25-30 procent. Det är dock ingen fara att maten tar slut och bland andra Coop meddelar att deras centrallager är fullt med varor.

Fördriv tiden med film och tv-serier

Det är bra att hålla sig uppdaterad genom att lyssna på nyhetssändningarna i radio och på tv, men det är också viktigt att inte oroa sig för mycket för den uppkomna situationen.

Ett bra sätt att skingra tankarna är att se på film eller titta på tv-serier. Särskilt det senare är ett bra tidsfördriv när man är hemma under längre tid eftersom tv-serier ofta består av många entimmeslånga avsnitt.

Utbudet av film och tv-serier på internet är numera bedövande. SVT Play är en given startpunkt, men många hushåll har även tillgång till Netflix, Viaplay eller HBO Nordic. Har du inte en smart-tv med appar för de olika filmtjänsterna kan du alltid hämta respektive app i mobilen eller surfplattan och se på film där.

Det är gratis att prova de flesta tjänster under åtminstone en vecka.

Mer att läsa: Exempel på olika filmtjänster

Hittar du ingen film du vill se kan du alltid hyra filmer via internet och se dem direkt i mobilen eller surfplattan.

Den främsta filmuthyraren på internet är SF Anytime, som finns som app för både Android och iOS.

Kontakta familjen via Skype

Skype

Ring eller prata med vänner, familj och bekanta via Skype eller WhatsApp.


Alltfler undviker fysisk kontakt när de träffar bekanta och många hälsar numera genom att slå ihop varandras armbågar.

Det är viktigt att hålla kontakten med anhöriga och då är Skype ett bra alternativ som fungerar lika väl i en dator som i mobilen eller surfplattan.

I Fördelszonen kan du hämta Skype och läs om hur det fungerar.

Ett annat populärt sätt att ringa, chatta eller videosamtala över internet är via appen WhatsApp. Den finns till Android och iOS, samt till Windows och Macintosh. För att köra WhatsApp i en pc måste dock mobilappen vara konfiguerad först.

Mer att läsa: Vad är WhatsApp?

Läs PC-tidningen på Wype

Ett annat bra sätt att fördriva tiden är att läsa. Du som prenumererar på PC-tidningen kan alltid läsa tidningen digitalt via Bonniers tjänst Wype. Här finns även många andra av förlagets tidningar tillgängliga.

Du som prenumererar på PC-tidningen hittar även massor med artiklar ur tidningen i Fördelszonen på vår hemsida. Välj en utgåva av tidningen och hämta de artiklar du är intresserad av i pdf-format.

Vi kan inte erbjuda några böcker, men det kan till exempel BookBeat. Prova tjänsten gratis i två veckor och läs eller lyssna på böcker ur tjänstens bibliotek på över hundratusen böcker. Ett abonnemang kostar 99 kronor i månaden.

Kanske är du intresserad av...