Meta Verified på Instagram och Facebook
Användaren betalar:

Jakten på gilla-markeringar på Facebook kan snart bli dyrare. Åtminstone för företag och kändisar.

Meta Verified: Facebook och Instagram inför betalfunktioner

Mot en månadskostnad kan du snart verifiera ditt Facebook- och Instagram-konto, få en större publik och till och med få extra redigeringsmöjligheter. Det nya initiativet heter Meta Verified.

2 mars 2023 av Steffen Nielsen

– Det är viktigt att känna sig säker på att ens identitet och konton är säkra och att de personer man interagerar med är de som de påstår att de är.

Så skriver Meta, företaget bakom Facebook och Instagram, i ett blogginlägg på företagets hemsida. Det är nog många som håller med om det.

Däremot är det inte säkert att användarna kommer att vara lika förtjusta i den nyhet som följer i kölvattnet av det uttalandet. 

Läs även: Facebook byter namn till Meta. Varför då?

Vad är Meta Verified?

Mark Zuckerberg och resten av Meta kommer nämligen att introducera en blå bock som – mot betalning – ska läggas till Facebook- och Instagram-profiler som är verifierade.

När du rör dig på Facebook och Instagram idag kan du redan idag stöta på en liten blå bock vid vissa profiler. Den är ett tecken på att Meta garanterar att personen eller företaget är den eller de som de utger sig för att vara.

Tidigare har bocken varit förbehållen profiler med fler följare, till exempel större företag, influencers och kända personer som har verifierats via en ansökningsprocess.

Framöver kommer du att kunna köpa den blå bocken.

Meta kallar det för ”Meta Verified”. Under en testfas lanseras det nya systemet i första hand i Nya Zeeland och Australien, men det kommer inte att dröja länge innan du själv kan ge ditt konto på Facebook eller Instagram lite extra trovärdighet.

Eller i alla fall upptäcka företag och influencers som vill det.

Den blå bocken bredvid en profil på Facebook eller Instagram innebär att profilen har verifierats.
Verified:

Den blå bocken bredvid en profil på Facebook eller Instagram innebär att profilen har verifierats. I framtiden kan du köpa den blå bocken till din profil.

Så mycket kostar den blå bocken

Priset för att verifiera sin profil ligger på 12 dollar i månaden för webbläsaren eller 15 dollar för mobilen. Det motsvarar 125 respektive 155 kronor i månaden.

Som priserna antyder blir det knappast ett erbjudande som vi vanliga Facebook-användare kommer att kasta oss över. 

Det blir snarare en möjlighet för företag och kändisar som vill försäkra sig om mer trovärdighet och genomslagskraft när de kommunicerar på Facebook eller Instagram.

Läs även: Så raderar du ditt Facebook-konto

I Elon Musks fotspår

När Elon Musk tog över Twitter förra året introducerade han ett liknande blått emblem, Twitter Blue, där man kunde köpa ett verifierat konto.

Det försöket stoppades, eftersom falska användare kunde utge sig för att vara kändisar genom att köpa sig till den blå bocken. 

Efter det är Twitter Blue dock igång igen och kostar 11 dollar i månaden.

Ett A-lag och ett B-lag på Facebook?

Som prenumerant på Meta Verified får du även utökad tillgång till support på Facebook och Instagram samt möjlighet att använda en rad verktyg som vanliga användare kan se sig om i stjärnorna efter.

Men inte nog med det. Profiler med den blå bocken får också ett löfte om att deras inlägg når en större publik än normalt. 

Därmed måste det nya initiativet kanske mest ses som ett försök att skapa A- och B-lag på Facebook och Instagram, där vi vanliga gratisanvändare kanske blir mer osynliga för omvärlden än de stora betalande företagen.

Meta Verified är det första exemplet på användarbetalning på Metas sociala medier, men det startar spekulationer om huruvida det verkligen är första steget mot att betala för att använda exempelvis Facebook och Instagram. Det får framtiden utvisa. 

Läs även: De bästa tipsen för Facebook Messenger

Kanske är du intresserad av...