Google vill radera inaktiva Google-konton
Google raderar:

Om det är länge sedan du använde ditt Google-konto är det en god idé att göra det snart. 

© Shutterstock

Nu kan ditt gamla Google-konto raderas: Så gör du för att undvika det

Det är många som har flera Google-konton. Om du använder dem sällan finns det nu en risk att Google raderar dem med allt innehåll. Läs om hur du kan undvika det.

25 maj 2023 av Niklas Ernst

Om du har flera Google-konton måste du läsa de kommande raderna.

Google har nämligen ändrat sina villkor, så att sökjätten nu kan radera Google-konton som inte har varit aktiva på två år.

Det innebär att du riskerar att förlora alla mejl, dokument och bilder som ligger på kontot om du inte agerar nu.

LÄS ÄVEN: Få plats med mer på ditt Google-konto

Du förlorar allt på ditt konto 

För de allra flesta kommer Googles nya regler inte att vara något problem eftersom vi använder ett eller flera av Googles verktyg eller tjänster varje dag, i form av antingen Gmail eller Google Foto, Google Maps, YouTube eller Google Drive.

Om du däremot har flera Google-konton som kanske används i en förening, för lagring av bilder eller dokument eller något helt annat, kan du alltså få problem eftersom det kan gå lång tid mellan gångerna du använder dessa konton.  

LÄS ÄVEN: Vad ska hända med ditt Google-konto när du dör?

Det kan också vara så att du har ett extra e-postkonto som du använder för att delta i tävlingar och ta emot nyhetsbrev. Eller bara ett gammalt Google-konto som du skapade för många år sedan och som du inte längre tänker på, men där du har mejl och dokument som du vill behålla.

Så undviker du att ditt Google-konto raderas

För att se till att ditt konto inte raderas krävs att kontot är aktivt. Du undviker alltså att kontot raderas om du ser till att logga in på det regelbundet - minst var 24:e månad.

Om det är inaktivt i mer än två år kan du riskera att Google raderar hela kontot och allt innehåll på det. 

För att vara aktiv på ditt konto måste du logga in och göra något av följande:

  • Läsa eller skicka e-post
  • Använda Google Drive
  • Titta på en YouTube-video
  • Dela en bild
  • Hämta en app
  • Använda Google Sök

Aktivitet handlar alltså inte bara om att kolla sin Gmail, utan att du använder ett av Googles verktyg med det aktuella kontot.

LÄS ÄVEN: Skydda ditt Google-konto med tvåstegsverifiering

Inte alla Google-konton tas bort

Google berättar dock att ett konto som har använts för att ladda upp video till YouTube inte kommer att raderas, inte heller ett konto som har ett abonnemang kopplat till det.

I första hand raderas de konton som bara har skapats och aldrig använts igen. 

Googles produktchef Ruth Kricheli berättar att de kommer att skicka flera varningar till innehavaren innan de eventuellt raderar ett konto. På så sätt blir du förvarnad, så att du inte plötsligt förlorar mejl, bilder eller filer. Se till att hålla utkik efter de här mejlen, eftersom de kan råka hamna i den inaktiva inkorgen.

Ändringen har redan trätt i kraft, men Google planerar att ta bort inaktiva konton först från december 2023. Du har alltså ett par månader på dig att få ordning på dina gamla Google-konton.

Kanske är du intresserad av...