Digitalt dödsbo - vad händer med min information när jag dör?

Har du alla dina bilder Google Foton? Då bör du fundera över vad som ska hända med bilderna den dagen du inte längre finns bland oss.

© ymgerman / Shutterstock.com

Vad ska hända med ditt Google-konto när du dör?

De flesta har nog funderat över vad som ska hända med våra ägodelar när vi har lämnat jordelivet, men du lämnar även ett digitalt dödsbo efter dig.

25 juni 2019 av Niklas Ernst

Det är kanske inte något som vi tänker på varje dag, men någon gång ska vi alla lämna den här världen och någon eller några kommer att behöva ta hand om alla fysiska ägodelar som vi lämnar efter oss.

Men har du tänkt på alla digitala ägodelar som du lämnar efter dig, som till exempel ditt Google-konto med all e-post, dokument, filer och bilder.

Radera eller ge någon annan behörighet

Genom att förbereda dig i god tid kan du välja att exempelvis andra personer som du väljer ska kunna få tillgång till ditt konto när du inte längre finns. Det kan vara en fördel om du exempelvis lagrar bilder och viktiga dokument i Google Foton eller på din Google Drive som dina anhöriga kan behöva komma åt.

Du kan även välja att Google automatiskt raderar ditt konto när du har varit inaktiv under en period av till exempel sex månader.

Under alla omständigheter är det en bra idé att ta hand om ditt Google-konto innan det är för sent, både för din skull men kanske framför allt för dina anhörigas.

Här visar vi hur du tar hand om ditt Google-konto.

> Läs mer om Google - tips, trick och nyheter

Skapa en plan för ditt Google-konto

Gå till dina kontoinställningar via den här länken (om du inte redan är inloggad blir du ombedd att göra det)

  1. Klicka på Data och anpassning i menyn till vänster.
  2. Bläddra neråt tills du kan klicka på Gör en plan för kontot.
  3. Klicka på STARTA och följ guiden.
  4. Ange hur länge du behöver vara inaktiv på ditt Google-konto innan det sätts som inaktivt, till exempel sex månader.
  5. Kontrollera att dit telefonnummer och din e-postadress är inmatad, så att Google kan försöka få tag på dig innan kontot stämplas som inaktivt. 
  6. Klicka på NÄSTA och fyll i e-postadress och namn på den eller de personer som ska få tillgång till ditt konto när det sätts som inaktivt. 
  7. Klicka på NÄSTA och välj om kontot ska raderas eller bara vara passivt när det sätt som inaktivt. Klicka på GRANSKA PLANEN.
  8. Dubbelkolla planen och klicka på BEKRÄFTA PLANEN om allt ser korrekt ut. 

> Har du tänkt på vad som ska hända med ditt Facebook-konto när du dör? Annars för du svaret här.

Kanske är du intresserad av...