Animering som visar den nya Help me write-funktionen i Gmail
Help me write:

Snart kommer Gmail att kunna förvandla en kort kommentar till ett detaljerat mejl.

© Google

Help me write: Nu kommer Gmail att skriva dina mejl åt dig

Google utrustar Gmail och Google Docs med en artificiell intelligens som kan skriva mejl och textdokument utifrån dina anteckningar.

Artificiell intelligens dyker plötsligt upp här och där och överallt och nu bygger Google in det i sin populära e-posttjänst Gmail.

Framöver behöver vi bara skriva några ord, sedan fixar Gmails inbyggda artificiella intelligens resten.

Funktionen heter Help me write och använder avancerad maskininlärning för att förstå kontexten och syftet med ditt mejl. 

Den analyserar tidigare mejl som du har skrivit och samlar in data från miljontals e-postmeddelanden för att generera innehåll som passar i sammanhanget. 

> Läs även: ChatGPT: Prova chattroboten alla pratar om

Lär sig din skrivstil och läser korrektur

Help me write försöker lära känna din skrivstil och dina preferenser, så att de automatiska e-postmeddelandena framstår som personliga och autentiska.

Den artificiella intelligensen kan också förbättra språket i dina mejl. Bland annat kan den upptäcka grammatiska fel och stavfel och hjälpa till att formulera meningar så att de låter mer professionella.

För att använda Help me write behöver du bara börja skriva ditt mejl i Gmail. Därefter kan du klicka på en Help me write-knapp, så får du ett utkast till det färdiga mejlet. 

Med några få klick kan du ändra hela tonen i texten så att den till exempel blir mer eller mindre formell, kortare eller längre. 

Du kan också få texter korrekturlästa av artificiell intelligens. Då kan den till exempel komma med förslag på ändringar av stavning, grammatik och tonen i texten.

> Microsofts sökmotor Bing har också fått artificiell intelligens som hjälper dig att söka på nätet. Läs mer här

en animering som visar den nya Help me write-funktionen i Google Docs
Help me write:

Skriv en enda rad för att få Google Docs att spotta ur sig en hel text. Sedan kan du finputsa texten med de inbyggda kommandona. Funktionen kommer först till Gmail och senare till Google Docs.

© Google

Duet AI - Googles svar på CoPilot

Den nya funktionen kommer först att introduceras i den engelska versionen av Gmail. Under maj kommer även Google Docs att få Help me write, som kan hjälpa till att skriva allt från brev och jobbansökningar till festsånger.

Google verkar satsa stort på artificiell intelligens i sina produkter. Satsningen har fått namnet Duet AI och ska ta upp kampen mot Microsofts storstilade CoPilot.

Kalkylarkstjänsten Sheets kommer att få en funktion som gör att du kan skapa ett schema eller en tabell bara utifrån några få sökord.

> Läs även: Copilot: Microsoft bygger in artificiell intelligens i Microsoft 365

I videon nedan visar Google några av de funktioner som du kan se fram emot i Duet AI. Läs mer i Googles blogg här.

Skapar bilder till dina presentationer

På samma sätt kan du också skapa nya bilder till presentationstjänsten Slides. 

Genom att beskriva den bild du vill ha kan du skapa nya, originella bakgrunder till dina presentationer. Det är en funktion du kanske känner igen från Dall-E, Midjourney och den nya funktionen Image Creator i Edge.

Den artificiella intelligensen bakom alla nya funktionerna i Duet AI kräver mycket datorkraft och i första hand kan de nya funktionerna bara användas i Google Workspace, som är Googles betalversion.

Funktionerna testas redan av utvalda användare och under de kommande månaderna kommer de att bli tillgängliga för alla.

> Läs även: Så skapar du egna bilder utifrån text i Dall-E

Duet AI kan skapa bilder utifrån text direkt i Slides
Duet AI i Slides:

Snart kommer du att kunna skapa egna bilder utifrån text direkt i Google Slides när du gör presentationer.

© Google

Kanske är du intresserad av...