Du kan använda din extra e-postadress för nyhetsbrev, tävlingar och mycket mer.
Extra e-post?

Du kan använda din extra e-postadress för tävlingar och annat som du inte vill få i din personliga inkorg.

Därför ska du skapa en extra e-postadress

Du kommer inte att ångra dig om du skapar en extra e-postadress för alla skräpmejl du får från företag och internettjänster. Så här gör du för att snabbt få en extra e-postadress.

7 september 2023 av Steffen Nielsen

Därför ska du skapa en extra e-postadress

För att få mer lugn och ro i din primära e-postinkorg kan du skapa ett extra e-postkonto.

Det kan du använda när du till exempel deltar i tävlingar eller behöver ange en e-postadress för att få en rabattkod eller liknande. I sådana fall kan du lätt uppleva att du får många e-postmeddelanden efteråt.

I Sverige och resten av EU måste det vara helt klart vad din e-postadress ska användas till, exempelvis i en tävling eller annan registrering. Men reglerna är inte likadana utanför EU, och här kan det hända att du registrerar dig för något och sedan får e-postmeddelanden från alla möjliga avsändare som du inte ens känner till.

Då är det bra att de hamnar i en separat inkorg så att de inte stör de viktiga mejl som du vill och behöver ta emot.

Kom ihåg att kontrollera ditt nya konto regelbundet också. Det är trots allt där du får reda på om du har vunnit en tävling. Och om du registrerar dig för ett nyhetsbrev som du faktiskt vill läsa, kanske du också vill använda din primära e-postadress och kontrollera den oftare.

I slutet av den här artikeln ska vi titta på några av de många saker du kan göra med din extra inkorg. Men först måste du konfigurera den.

Så skapar du en extra e-postadress

Många har redan en Gmail-adress eller en Outlook-e-postadress. Hos både Google och Microsoft kan du skapa hur många gratis e-postadresser (konton) som helst.

I båda fallen har vi skrivit en guide om hur du snabbt skapar en sådan.

Så skapar du ett Google-konto

Så skapar du ett Microsoft-konto

Om du har din e-post hos en annan leverantör kan du naturligtvis också skapa en extra adress där. Det är i allmänhet en bra idé att skapa en e-postadress som inte innehåller ditt namn eller andra personliga uppgifter.

Läs också: Byt e-postadress överallt

Extra säkerhet med en ny e-postadress

Om du till exempel deltar i en tävling som kräver att du anger din e-postadress kan du nu välja din nya adress. Detta förhindrar att din primära inkorg översvämmas - och att din privata e-postadress sprids på nätet i onödan.

Det råder ingen tvekan om att du kan bli utsatt för massor av spam när du anmäler dig till tävlingar eller skapar en profil för att använda en tjänst eller få rabatt på en webbshop. Det kommer du fortfarande att göra, men från och med nu kommer det att vara i din extra "dolda" inkorg och inte i den som du använder dagligen.

Den extra e-postadressen ger dig också extra säkerhet, eftersom de flesta farliga phishing-e-postmeddelanden också kommer att omdirigeras till din alternativa e-postadress. Detta minimerar risken för att falla i bedragarnas fällor med ett ouppmärksamt klick.

Många webbplatser erbjuder rabatter om du registrerar dig för ett nyhetsbrev
Registrera dig och spara

Många webbplatser erbjuder rabatter om du registrerar dig för ett företags nyhetsbrev, men det innebär ofta att de kommer att skicka e-post till dig i efterhand. Därför kan det vara en bra idé att använda en annan e-postadress än din primära för den här typen av saker.

Var anonym på nätet

En annan fördel med en alternativ e-postadress är att du kan vara lite mer anonym, även om du behöver uppge din e-postadress för andra. Därför bör den nya e-postadressen inte innehålla ditt namn eller annan personlig information.

Det kan finnas situationer där du vill att någon ska skicka ett privat meddelande till dig via e-post, till exempel när du köper begagnade varor på nätet.

Det kan vara en fördel att ha en adress som inte avslöjar ditt namn.

Läs också: Var vaksam när du köper och säljer saker online

Skapa profiler med den alternativa e-postadressen

Varje gång du skapar en ny användarprofil online i framtiden kan du använda den alternativa e-postadressen.

Detta gäller både om du registrerar dig för en rabattjänst eller utnyttjar de många andra "gratis"-erbjudanden på nätet som endast kräver att du anger din e-postadress.

I allmänhet handlar det om att omdirigera så mycket korrespondens som möjligt till den nya adressen så att din primära, privata inkorg är reserverad för "riktig" post.

Det är alltid en bra idé att läsa villkoren när du anger en e-postadress någonstans på nätet. Där får du veta - åtminstone inom EU - vad din e-postadress kommer att användas till efteråt, och du kan få en uppfattning om huruvida du registrerar dig för ett riktigt nyhetsbrev eller om du kommer att få e-post från många olika avsändare efteråt.

Läs också: Så skickar du ett anonymt mejl

Bonustrick: Infoga + eller punkt i din Gmail-adress

Visste du förresten att du kan infoga en eller flera punkter i din Gmail-adress utan att det ändrar någonting? Detsamma gäller om du skriver ett + före @ och lägger till ett ord.

Om din e-postadress är [email protected] kommer e-postmeddelanden som skickas till [email protected] eller [email protected] också att nå dig. Du kan se det förklarat på engelska i videon nedan.

Det innebär att du kan ange en punktversion av din e-postadress när du till exempel anmäler dig till en tävling.

Det ger dig två fördelar. För det första kan du lättare sortera e-postmeddelanden baserat på vilken version av din adress de skickas till.

För det andra kan du avslöja om tävlingsföretaget skickar (eller säljer) din e-postadress till tredje part, vilket tyvärr fortfarande är vanligt - särskilt på utländska webbplatser.

Om du senare får e-postmeddelanden från andra på + eller punktversionen av din e-postadress vet du att företaget bakom tävlingen har vidarebefordrat e-postadressen.

Läs också: Radera ditt Google-konto - och behäll dina mejl

Kanske är du intresserad av...