5G ger snabbare mobilnät

Tekniken 5G börjar så smått blir verklighet. Vi kan se fram emot imponerande snabbt internet i framtidens alla mobila enheter.

© Shutterstock

5G – så snabba är framtidens mobilnät

5G börjar nu byggas ut runt om i världen och i Stockholm är det snart dags för det första 5G-nätet att öppna. 5G-näten kommer att ge markant snabbare uppkoppling till internet från mobilen.

19 september 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

5G. Om ett par-tre år kan det stå överst på mobilskärmen när vi surfar på bussar och tåg.

Det rör sig förstås om nästa generations mobilnät som är så snabba att 3G och 4G kommer att kännas extremt sega.

I dag är texten 4G i mobilen ett bevis på att telefonen är ansluten till det snabbaste mobilnätet som finns och den teoretiska överföringshastigheten kan vara maximalt 100 megabit i sekunden. Med 5G blir de teoretiska topphastigheterna 10 gigabit i sekunden.

Tester som amerikanska Verizon har gjort i USA visar på nedhastigheter (när data hämtas från internet) är mellan 30 och 50 gånger högre än med 4G.

Det innebär att en film som tar 6 minuter att hämta med 4G landar i telefonen på 15 sekunder.

Snart är 5G här

Det är inte dags för 5G riktigt än. År 2020 förväntas den nya tekniken blir färdig.

De första produkterna som stödjer 5G har dock redan annonserats. Kinesiska Xiamoi meddelade nyligen att de inom kort lanserar en mobiltelefon som fungerar med 5G.

Teleoperatörerna är förstås på tå. Telia bygger redan nu ett 5G-nät i Stockholm runt Tekniska högskolan. Det finns dock inga besked om när det kan vara klart, annat än att det ska ske under 2018.

De första 3G-nätverken lanserades 1998 och 4G kom år 2006.

> Med ett Bluetooth-tangentbord blir det enklare att skriva längre texter i mobilen eller pekdatorn. Prova 2 nummer av PC-tidningen för 59:50 kronor + porto och expeditionsavgifte, så får du ett Bluetooth-tangentbord utan extra kostnad.
Läs mer om erbjudandet.

Kanske är du intresserad av...