Moment 3-uppdateringen är redo för datorer med Windows 11
Moment 3-uppdatering:

Ännu en stor uppdatering är redo för datorer med Windows 11 och den här gången får du bland annat en sekundvisare på Aktivitetsfältets klocka.

Windows 11 Moment 3: Ny uppdatering till datorn

Nu kan du hämta den senaste stora uppdateringen till datorn med Windows 11 och få tillgång till en rad nyheter. Här visar vi hur du får tag på uppdateringen.

I och med lanseringen av Windows 11 introducerade Microsoft också en ny uppdateringsfrekvens, som ersätter Windows 10:s två halvårsvisa funktionsuppdateringar.

I Windows 11 kallas de större uppdateringarna för ”Moments” och just nu är den senaste av den typen av uppdateringar redo för datorn.

Den nya uppdateringen kallas Windows 11 Moment 3 och redan i höst väntas ännu en stor uppdatering i form av Windows 11 Moment 4.

Du kan hämta den omfattande Moment 3 redan idag. Lite längre ner på sidan visar vi hur du får datorn att hämta den.

> Läs även: Så länge måste datorn vara igång för att få viktiga uppdateringar

Snabbare uppstart och Aktivitetsfält

Som alltid när det gäller de större funktionsuppdateringarna är Moment 3 fylld med en blandning av förbättringar, justeringar, optimeringar och helt nya funktioner. 

Bland de mindre synliga nyheterna har Microsoft optimerat programmeringen, så att de saker du ofta använder i Windows har blivit ännu snabbare.

Enligt Microsoft har Aktivitetsfältet, Meddelandefältet, Aviseringar och Inställningar blivit upp till 15 procent snabbare att navigera i.

När du startar datorn uppges du nå skrivbordet 10 procent snabbare än tidigare. 

Datorn kommer dessutom att förbruka sex procent mindre ström om du följer Windows rekommenderade strömsparinställningar.

Klocka med sekundvisare

Verktyget Röstinmatning, som du kan använda för att diktera text till datorn genom att trycka på Windows-tangenten + H, har fått fler kommandon, så att du till exempel med rösten kan be funktionen att markera text med fetstil.

> Läs även: Så får du Windows att läsa högt för dig

Det har också lagts till en enklare tvåfaktorsautentisering, så att du lättare kan skydda datorn med engångskoder genom att kopiera dem fram och tillbaka från e-post till Windows.

Det finns en VPN-symbol nere vid klockan, så att du snabbt kan se om datorn är ansluten till nätet via en VPN-anslutning. Och så har det kommit en funktion som Microsoft kallar Content Adaptive Brightness Control.

Enkelt uttryckt kan den här nya funktionen automatiskt justera ljusstyrkan på bärbara datorer beroende på vad som visas på skärmen, så att till exempel en hemsida med vit bakgrund får mer dämpad belysning och därmed sparar på batteriet.

Mest synlig är nog däremot den nya sekundvisningen, som du hittar tillsammans med klockan i Aktivitetsfältet. 

Tidigare visade klockan bara timmar och minuter, men nu kan du alltså följa tiden mer exakt.

> Läs även: Nu kan du få sekunder på klockan i Windows 11

Klocka med sekunder i Windows 11 Moment 3-versionen.
Klocka med sekunder:

När du har installerat uppdateringen kanske du märker att klockan i Aktivitetsfältet har fått sekundvisning så att du kan se tiden ännu mer exakt.

Har du inte fått uppdateringen?

Om datorn med Windows 11 inte redan har hämtat den nya uppdateringen av sig själv, kan det bero på att du har hamnat en bit bak i kön hos Microsofts servrar - eller att datorn behöver installera en rad andra uppdateringar innan den är redo för Moment 3.

Oftast skickas större uppdateringar nämligen ut i vågor, så att servrarna hos Microsoft inte överbelastas eller kraschar.

På datorn finns det vissa krav på vilka uppdateringar som först måste vara på plats innan den kan installera Moment 3.

Därför måste du gå in och kontrollera inställningarna för Windows Update på datorn, så att du gör den redo för uppdateringen för att därefter hämta den nya Moment 3-uppdateringen.

Så hämtar du nya uppdateringen

På en dator med Windows 11 gör du så här för att hämta den nya uppdateringen:

  1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  2. Välj Windows Update på menyn till vänster.
  3. Klicka på Sök efter uppdateringar.
  4. Om det finns mindre uppdateringar för datorn måste du först låta den installera dessa innan du kan hämta Moment 3.
  5. Nu dyker den nya uppdateringen med namnet KB5026446 upp som valfri uppdatering.
  6. Klicka på Ladda ner och installera för att hämta den till datorn.

> Läs även: Så anpassar du Start-menyn i Windows 11

När den nya, stora uppdateringen är redo för datorn hittar du den i Windows Update i Inställningar. Här klickar du bara på Ladda ner och installera för att hämta den.
Windows-uppdatering:

När den nya, stora uppdateringen är redo för datorn hittar du den i Windows Update i Inställningar. Här klickar du bara på Ladda ner och installera för att hämta den.

Kanske är du intresserad av...