Windows 11 får snart en ny och efterlängtad ljudfunktion
Volymkontroll:

Om du också är irriterad över den begränsade volymkontrollen i Windows har vi goda nyheter. 

© Shutterstock

Ny volymkontroll på väg till Windows 11

Det har tagit sin tid, men snart blir det mycket enklare att styra ljud och musik i Windows. Här kan du se hur det fungerar – och hur du kan få bättre volymkontroll redan idag.

27 januari 2023 av Niklas Ernst

Om det finns ett område där Microsoft har sovit i väldigt många år, så är det ljudstyrning.

När du klickar på den lilla ljudikonen i Aktivitetsfältet i Windows är det nämligen försvinnande lite kontroll som erbjuds över volymen och var ljudet ska spelas upp. Dessutom är det oerhört begränsande att du inte kan välja olika ljudstyrkor för olika program.

LÄS ÄVEN: Nytt i Windows 11: Gör skärminspelningar direkt på skrivbordet

Om du velat ha ordentlig kontroll över ljudet i Windows har du fått ta till tredjepartsprogram som exempelvis det utmärkta EarTrumpet, som du kan hämta i Fördelszonen här på vår hemsida.

EarTrumpet ljudkontroll för Windows
EarTrumpet:

Med EarTrumpet installerat kan du styra ljudet individuellt för olika program i Windows. En liknande funktion är på väg till Windows 11, men vi vet ännu inte när den lanseras.

© EarTrumpet


Programmet EarTrumpet är en oerhört praktisk utbyggnad av den inbyggda ljudkontrollen, som gör det enkelt att justera den generella ljudnivån samt nivån för varje aktivt program på datorn.

LÄS ÄVEN: Vi har uppgraderat till Windows 11 – så enkelt var det

Microsoft har äntligen lyssnat

Nu har Microsoft (äntligen) gjort något åt de saknade möjligheterna i Windows. Publikationen The Verge berättar att det i den senaste utvecklarversionen av Windows 11 har skett stora förändringar i ljudkontrollen.

LÄS ÄVEN: Dela filer trådlöst mellan datorer

Microsoft har infört mycket av funktionaliteten från EarTrumpet direkt i Windows. Därmed blir det alltså enklare att kontrollera volymen i olika program, så att till exempel musik från Spotify kan vara hög medan notiser från ditt e-postprogram kan dämpas. 

Här nedan kan du se den nya volymkontrollen i utvecklarversionen. 

Testa funktionen innan den kommer i Windows

Det blir också enklare att växla ljud mellan högtalare, trådbundna hörlurar och Bluetooth-ljudkällor, så att du själv kan välja var ljudet ska spelas upp.

LÄS ÄVEN: Så uppdaterar du drivrutiner i Windows 11

Hittills är funktionen bara en dold funktion i utvecklarversionen av Windows 11, så vi vet ännu inte när den blir en del av det vanliga Windows. 

Om du vill ha samma funktionalitet redan nu kan du hämta EarTrumpet i Fördelszonen för både Windows 10 och 11.

Du kan se en genomgång av den nya Windows 11-funktionen i en engelskspråkig video här:

Kanske är du intresserad av...