Om du behöver flytta filer från en dator till en annan måste du inte längre fumla med USB-minnen eller externa hårddiskar.
Fildelning:

Om du behöver flytta filer från en dator till en annan måste du inte längre fumla med USB-minnen eller externa hårddiskar. 

Så använder du funktionen Delning i närheten i Windows

Det har blivit ännu enklare att dela filer mellan datorer som använder operativsystemet Windows. Med funktionen Delning i närheten kan du enkelt skicka filer trådlöst mellan flera datorer.

I de flesta svenska hem finns det mer än en dator. Kanske äger du flera själv, eller så har de boende i hushållet varsin maskin.

Detta skapar ofta ett behov av att flytta filer från en dator till en annan – något många gör genom att skicka ett mejl eller använda ett USB-minne.

Det finns faktiskt en smartare, lättare och mer självklar metod när du vill dela filer mellan flera datorer som är i närheten av varandra.

> Med tjänsten Snapdrop kan du dela filer mellan dator, mobil, surfplatta med mera. Läs mer här

Mycket enklare delningsmöjlighet i Windows

I tidigare Windows-versioner behövde man nästan arbeta professionellt med IT för att kunna ta reda på hur man delar filer. 

Antingen gjordes det via krångliga bakvägar i Utforskaren – eller så var man tvungen att sätta upp en så kallad Hemgrupp på hemmanätverket. En funktion som sedermera pensionerades av Microsoft.

Med Windows 10 och 11 finns det dock en mycket enklare möjlighet att dela filer. Det handlar om funktionen Delning i närheten, där datorn söker efter andra närbelägna datorer via Bluetooth och gör det möjligt att skicka filer via Wi-Fi. 

Bra hemmalösning för att dela filer

Delning i närheten fungerar bra när man bara har enstaka filer som ska skickas till en annan dator, men är inte den bästa metoden om du löpande vill dela innehåll mellan datorer. 

Där är den traditionella metoden där du delar via Utforskaren en bättre lösning.

I gengäld behöver du med Delning i närheten inte ställa in något i förväg, utöver att aktivera funktionen i Inställningar om den av någon anledning har inaktiverats.

Som standard är Delning i närheten aktiverad på datorn med Windows 10 och 11.

> Läs även: Så skickar du stora filer över nätet

Så delar du filer med Delning i närheten

Dela filer mellan två datorer med funktionen Delning i närheten i Windows
Steg 1:

Allt du behöver göra är att hitta den fil du vill dela i Utforskaren. Högerklicka på filen och klicka på delningsikonen. 

Under Delning i närheten visas nu de datorer som finns i närheten av din. När du klickar på datorn skickas en förfrågan till den andra datorn, och det är en förfrågan som behöver accepteras.


Dela filer med Delning i närheten i Windows
Steg 2:

På mottagardatorn visas nu detta meddelande, där mottagaren ombeds spara filen från den andra datorn.

Läs om alla andra delningsmöjligheter

I PC-tidningen 20/2022, som finns ute nu, kan du läsa om andra sätt att dela filer i Windows 10 och 11.

Den traditionella delningen av mappar i det lokala nätverket fungerar faktiskt även i de senaste versionerna av operativsystemet. I avsnitt 14 av vår stora serie om Windows 11 visar vi hur det går till.

Du kan läsa artikeln och hela serien om Windows 11 i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...