Snapdrop: Överför filer enkelt och snabbt med ett nytt webbverktyg
Snapdrop:

Om din mobil, surfplatta och dator ingår i samma nätverk kan du enkelt föra över filer mellan dina enheter med Snapdrop. 

© Snapdrop

Snapdrop: Överför enkelt filer mellan enheter

Glöm USB-kablar och krångel med bifogade filer: Med ett nytt webbverktyg kan du trådlöst och otroligt enkelt överföra filer mellan alla enheter och i iOS, Android och Windows.

7 juni 2022 av Niklas Ernst

De flesta har nog försökt skicka mejl till sig själva med bifogade filer, eftersom det är en snabb lösning för att dela filer mellan olika enheter.

LÄS ÄVEN: Kopiera bilder och video från mobilen till datorn

Men det finns faktiskt en enklare och mer praktisk lösning som samtidigt inte fyller inkorgen med mejl och filer som du senare behöver krångla med att radera eller arkivera.

Det nya verktyget heter Snapdrop och det kan bäst beskrivas som en slags tillfällig onlinelagring, där du kan skicka filer fram och tillbaka mellan alla enheter.  

Klicka, så har filen skickats

Det fungerar på så sätt att du öppnar webbläsaren på datorn och går till adressen www.snapdrop.net – detsamma gäller för din mobil, surfplatta eller en annan dator.

Det enda som är viktigt är att enheterna ingår i samma trådlösa nätverk.

LÄS ÄVEN: Överför enkelt bilder och videor från iPhone till PC

När alla enheter finns på webbplatsen kan du se de tillgängliga enheterna i webbläsaren.

Sedan är det bara att klicka på den enhet du vill skicka en fil till och välja den fil du vill skicka. Mottagaren får nu ett meddelande där det är möjligt att acceptera eller avbryta överföringen.

Överför filer enkelt med Snapdrop
Enkel överföring:

Här är vi redo att överföra en fil från en iPhone 11 Pro till en Windows-dator. När båda enheterna är anslutna till samma trådlösa nätverk anger du URL:en www.snapdrop.net i webbläsaren på båda enheterna och väljer sedan vilka filer du vill skicka från den ena enheten till den andra. 

Dessa filer fungerar bäst

Sedan överförs filen till den enheten via Wi-Fi-anslutningen. Filen är nu överförd och du slipper skicka mejl eller förvara filen i ett onlinelager där lagringsutrymmet kostar pengar. 

LÄS ÄVEN: Så skickar du stora filer över nätet

I vårt lilla test försökte vi överföra mindre filer som bilder och korta videoklipp, vilket fungerar bra. Vi försökte också med en fil på omkring 100 megabyte, vilket inte heller var något problem. Men större filer, till exempel på 1 gigabyte, fungerar inte optimalt med verktyget. 

Det går dessutom att hämta en app till Android om du föredrar det framför webbläsaren. 

Som Apple AirDrop – för alla enheter

Apple har en motsvarande funktion inbyggd i sina produkter som heter Apple AirDrop. Med den kan du på samma sätt överföra filer mellan Apple-produkter.

Men medan Apple AirDrop bara fungerar mellan iPhone, iPad och Mac, går det att använda Snapdrop på alla enheter, oavsett tillverkare.

Du kan alltså ”airdroppa” från en Windows-dator till en iPhone, iPad, Android-mobil eller liknande. Allt som behövs är att du kan få en webbläsare och de två enheterna i samma trådlösa nätverk.

Det är smart!

Kanske är du intresserad av...