Print Screen-tangent på tangentbordet
Print Screen:

Microsoft gör om Print Screen-tangenten i Windows 11, så att den inte längre bara tar en skärmdump.

© Shutterstock

Därför gör om Microsoft Print Screen-tangenten

Microsoft uppdaterar ständigt Windows 11 och gör om funktioner. Nu kommer turen till Print Screen-tangenten.

Det finns en uppsjö av olika sätt att ta skärmbilder i Windows. Den mest kända metoden är att trycka en gång på Print Screen-tangenten, men det ändras snart i Windows 11.

Microsoft försöker i alla fall ge Print Screen-tangenten en ny funktion i Windows 11, så att den inte längre bara tar en bild av skärmen och sparar den i urklippshanteraren eller någonstans på datorn.

I stället ska Print Screen-tangenten i framtiden öppna Microsofts specialtillverkade verktyg för att ta skärmbilder och filma skärmen.

LÄS ÄVEN: Redigera bilder direkt i webbläsaren

Print Screen som kortkommando för klippverktyget

Ett tryck på Print Screen-tangenten kommer i framtiden att öppna klippverktyget i Windows 11. Härifrån kan du välja att ta en skärmdump av hela eller utvalda delar av skärmen, eller att göra en videoinspelning av det som visas.

Den nya Print Screen-tangenten gör det alltså mycket enklare att ta skärmbilder i Windows, eftersom du själv bestämmer vilken del av skärmen som ska inkluderas. 

i Skärmklippverktyget har du redan idag möjlighet att redigera skärmbilden en aning samt välja var du vill spara den, om du vill dela den, eller öppna den i ett annat program.

Enligt Microsoft kan du dock få tillbaka den gamla funktionaliteten i Print Screen-tangenten genom att justera inställningarna i Windows 11. Mycket kan dock fortfarande hända, eftersom den nya Print Screen-tangenten för närvarande befinner sig i testfasen.

LÄS ÄVEN: Så enkelt gör du skärminspelningar i Windows 11

Fler sätt att ta skärmbilder

Det finns inga förväntningar på att Microsoft ska förändra övriga sätt att ta och bearbeta skärmbilder i Windows. Självklart är du inte begränsad till att bara använda Microsofts inbyggda verktyg för att ta skärmbilder.

Många tredjepartsprogram klarar uppgiften bättre och erbjuder fler möjligheter än vad Windows gör. Med programmet Greenshot kan du till exempel ännu enklare ta skärmbilder och spara dem antingen på datorn eller i urklippshanteraren, eller skicka dem direkt till skrivaren eller Paint.

Eller så kan du använda programmet ScreenRec för att spela in vad som händer på skärmen och sedan enkelt dela inspelningen med andra.

Som prenumerant på PC-tidningen kan du hämta båda programmen utan kostnad i Fördelszonen, där det också finns utförliga guider för att använda programmen.

> Klicka här för att hämta Greenshot.

> Klicka här för att hämta ScreenRec.

LÄS ÄVEN: Så tar du en skärmbild på din dator

Kanske är du intresserad av...