Windows 10 landskab

Test av Windows 10 på en Vista-dator från 2009

PC-tidningen har testat fyra gamla datorer för att se om de kan köra Windows 10. Så här gick det när vi försökte med en XP-dator från 2009.

12 juli 2016 av Erik Christensen

Sista datorn upp på testbänken var en bärbar Medion-dator inköpt 2009 och levererad med Windows Vista. Trots att den var sju år gammal hade den inga problem att matcha och överglänsa systemkraven för Windows 10, och uppgraderingen genomfördes helt problemfritt på ungefär en timma. När uppgraderingen var genomförd dök Windows 10 upp på skärmen, men i en lägre upplösning än vad skärmen egentligen borde visa.

Manuell installation av ny drivrutin Det var samma problem här som med XP-datorn från 2006 - Windows 10-installationen hade inte någon drivrutin för grafikkortet, och därför kunde operativsystemet bara visas i upplösningen 1024x768 pixel. Till skillnad från XP-datorn var detta något som gick att avhjälpa utan några som helst problem. Det enda vi behövde göra var att manuellt klicka på att uppdatera drivrutinerna för grafikkortet i Enhetshanteraren så ordnade sig resten automatiskt. Efter att vi hade testat färdigt beslutade vi oss för att ta tillbaka den gamla Medion-datorn i vår produktionsmiljö, för både prestandan och stabiliteten är i topp efter uppgraderingen.

Testat på en XP-dator från 2002

Testat på en XP-dator från 2003

Testat på en XP-dator från 2006

Testat på en Vista-dator från 2009

Läs allt om Windows 10 här

Kanske är du intresserad av...