Windows XP bokse

Test av Windows 10 på en XP-dator från 2002

PC-tidningen har testat fyra gamla datorer för att se om de kan köra Windows 10. Så här gick det när vi försökte med en XP-dator från 2002.

12 juli 2016 av Erik Christensen

En så kallad Shuttle-dator blev först ut på testbänken, inköpt 2002 och den äldsta fungerande datorn vi kunde hitta. Den pensionerades 2006 och har sedan dess legat på en hylla inne på lagret.

På gränsen till att vara antik Hårdvarumässigt balanserar den här datorn på gränsen till att vara för gammal och omodern trots att Windows 10 har väldigt låga systemkrav, och mötet mellan den gamla reliken och det moderna operativsystemet blev allt annat är smidigt. Datorn startades, och när doften av gammalt damm hade lagt sig dök det upp en startskärm, och datorn började ladda filer från vår hembrända installationsskiva.

Startade om varannan minut Det gick ungefär femton minuter innan datorn konstaterade att den inte kunde installera 64-bitarsversionen av operativsystemet. Dags att börja om från början, denna gång med 32-bitarsversionen av Windows 10. Nu läste vår gamla Shuttle-dator in filer, men startade om varannan minut och började om från början. Vi försökte desperat ändra inställningarna i datorns BIOS, men ingenting hjälpte.

Tillbaka in på lagret Ett att ha kämpat förgäves i en timma tog vi ut skivan, plockade bort alla sladdar och ställde tillbaka Shuttle-datorn längst in på lagret.

Testat på en XP-dator från 2002

Testat på en XP-dator från 2003

Testat på en XP-dator från 2006

Testat på en Vista-dator från 2009

Läs allt om Windows 10 här

Kanske är du intresserad av...