Windows 10 landskab

Test av Windows 10 på en XP-dator från 2006

PC-tidningen har testat fyra gamla datorer för att se om de kan köra Windows 10. Så här gick det när vi försökte med en XP-dator från 2006.

12 juli 2016 av Erik Christensen

Efter att ha sprungit med ansiktet före in i tegelväggen på bägge XP-datorerna, hittade vi en lite modernare XP-dator från 2006. Den här gången var det en kraftfull stationär dator som lanserades åren innan Windows Vista. Utöver Windows XP innehåller datorn en dubbelkärnig processor på hela två gigahertz och en hårddisk på 160 gigabyte.

Problemfri installation Själva installationen genomfördes utan några som helst problem. Datorn startade om som den skulle, och totalt tog uppgraderingen ungefär en timma. Det enda lilla problemet var att installationsskärmarna hackade och gick långsamt när de skulle tona mellan meddelanden - ett tydligt tecken på att det var problem med grafikkortet.

Efter installationen startade Windows 10 och fungerade bra. Fönstren och menyerna hackade fortfarande, men både webbläsaren och program fungerade utmärkt. När vi tittade i Enhetshanteraren, som visar vilka komponenter datorn består av, kunde vi konstatera att våra misstankar var korrekta. Det saknades en drivrutin till grafikkortet. Det var inga problem att hitta en drivrutin på internet, men den var från 2010 och utvecklad för Windows Vista.

Dålig idé att installera drivrutin Vi valde trots detta att ladda hem och installera drivrutinen, och det visade sig omedelbart vara en extremt dum idé. I samma sekund som Windows 10 registrerade Vista-drivrutinen, blommade skärmen upp i en mängd olika färger med streck och block överallt. Det blev fullständigt omöjligt att se något. Det enda botemedlet var att installera om Windows 10 och aldrig uppdatera drivrutinerna till grafikkortet, utan stå ut med hackande grafik och långsamma effekter.

Testat på en XP-dator från 2002

Testat på en XP-dator från 2003

Testat på en XP-dator från 2006

Testat på en Vista-dator från 2009

Läs allt om Windows 10 här

Kanske är du intresserad av...