Windows 10 landskab

Kan din dator köra Windows 10?

Det går fortfarande att uppgradera till Windows 10 utan att det behöver kosta något. PC-tidningen har testat hur sannolikt det är att gamla datorer kan köra det nya operativsystemet.

12 juli 2016 av Erik Christensen

Det har snart gått ett år sedan Windows 10 lanserades. På årsdagen - den 29 juli - är det dessutom sista chansen att uppgradera till operativsystemet gratis, om du för tillfället använder Windows 7 eller 8. Om du har en gammal men fungerande dator med XP eller Vista måste du betala oavsett om du uppgraderar före eller efter 29 juli, men är det värt att uppgradera eller är det bara slöseri med tid och pengar? Det har PC-tidningen testat.

Vilka datorer kan köra Windows 10? Microsoft rekommenderar att Windows 10 bara installeras på datorer som tidigare har kört Windows 7 eller 8. Detta hejdar givetvis inte oss, vi surfade till Microsofts webbplats och investerade i Windows 10 och skapade en installationsskiva, redo att användas på våra testdatorer.

Windows 10 som nedladdning eller postat usb-minne För att köpa operativsystemet och skapa installationsskivan använde vi en toppmodern dator. Det går att få ett usb-minne som kan användas för installationen med posten, vilket tar några dagar. Då måste du även vara uppmärksam på om du har en så pass modern dator att den går att starta från ett usb-minne. Vi rekommenderar att du köper Windows 10 som nedladdning och bränner din egen installationsskiva.

Testat på en XP-dator från 2002

Testat på en XP-dator från 2003

Testat på en XP-dator från 2006

Testat på en Vista-dator från 2009

Läs allt om Windows 10 här

Kanske är du intresserad av...