Testa din hörsel med en speciell låt
Testa din hörsel

Med en ny låt försöker Samsung nu rikta fokus på vår förmåga att lyssna. Låten Heartbeat kan nämligen testa din hörsel.

© Shutterstock

Samsung testar din hörsel med ny låt

Med en ny sommarhit sätter Samsung svenskarnas hörsel under lupp. Låten kontrollerar nämligen om du har nedsatt hörsel genom att spela upp ljud i särskilda frekvenser.

9 juni 2022 av Martin Lorentsen

Sommaren är här och med den festivalsäsongen. Det betyder hög musik och buller från folkmassor, och det sätter dina öron på prov.

Därför sätter Samsung Nordic nu fokus på vår hörsel, och det gör de genom att lansera en ny låt. Låten innehåller nämligen specifika frekvenser som hörs olika beroende på hur det står till med lyssnarens hörsel.

Om du lyssnar på låten kan du alltså avgöra om du har dålig hörsel eller inte. 

Målet med kampanjen är dock inte enbart att testa hörseln hos svenskarna, utan att göra oss – särskilt unga människor – medvetna om hörselnedsättning.

LÄS ÄVEN: Hörlurar testar din hörsel

Använder specialfrekvenser

I samarbete med den svenska musikern Nea och norska musikproducenten Skinny Days har Samsung Nordic lanserat låten Heartbeat.

Låten innehåller särskilda frekvenser på 17 kHz, 16 kHz och 10,6 kHz som kan vara svåra att urskilja om hörseln är nedsatt. Dessutom finns det ord som är dolda bland andra ljud.

Dessa ord kan inte höras om du har nedsatt hörsel och det är det tydligen många som riskerar att få. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 1,1 miljarder yngre människor är i riskzonen att drabbas av hörselnedsättning.

För att förhindra hörselskador rekommenderar vi att du tar pauser från musiklyssnandet med jämna mellanrum och sänker volymen.

LÄS ÄVEN: Undvik buller och dålig luft med headset som har inbyggd luftrenare

Testa din hörsel här

Enligt Samsung lider en av fem skandinaver av en hörselnedsättning, och ofta är vi inte ens medvetna om det. För att uppmärksamma problematiken har elektroniktillverkaren Samsung skapat låten Heartbeat i samarbete med svenska och norska musiker.

Låten innehåller vissa detaljer och frekvenser som vi känner igen från olika hörseltester. Personer med nedsatt hörsel har svårare att höra dolda detaljer i låten än personer med normal hörsel.

För att göra det lättare att uppfatta ljuden har Samsung visualiserat frekvenserna i videon till låten. De blå prickarna i videon (till exempel runt 1:10) visar när de speciella frekvenserna spelas.

Du kan lyssna på låten och testa din hörsel här:

LÄS ÄVEN: Spela CD-skivor på datorn utan CD-enhet

Du kan läsa mer om projektet och se en video om projektet på Samsungs hemsida.

OBS! Låten och visualiseringen är inte en medicinteknisk produkt och är inte avsedd att ersätta traditionella diagnosmetoder eller behandlingar av hörselnedsättning eller andra medicinska variationer.

Om du tror att du lider av hörselnedsättning ska du tala med din läkare.

Kanske är du intresserad av...