En extern CD-enhet
Extern CD-enhet:

Har du en CD-samling hemma som du vill kunna använda på datorn? Då behövs en CD-enhet, men eftersom alla datorer inte längre har en inbyggd sådan måste du köpa en extern.

© Shutterstock

Spela CD-skivor på datorn med en extern CD-enhet

Om datorn inte har en inbyggd CD-enhet kan du fortfarande lyssna på dina CD-skivor på datorn. Allt du behöver är en extern CD-spelare.

25 mars 2022 av Martin Lorentsen

Vi är fortfarande några som har högar med musik-CD hemma, men att spela upp dem på datorn kan visa sig vara en omöjlig uppgift.

Idag tillverkas de flesta datorer nämligen inte med en inbyggd enhet för att spela upp CD-skivor. 

Istället sker de flesta ljuduppspelningar ljud via streamingtjänster som Spotify.

Musikstreaming fungerar ofta ganska bra, men ljudkvaliteten kan inte mäta sig med det ursprungliga CD-ljudet – plus att det är något alldeles speciellt med att lyssna på en gammal CD från början till slut som förr i tiden.

Det kan därför vara extra frustrerande om du har en stor CD-samling hemma som du inte längre kan spela upp på datorn, men som tur är finns det en enkel och billig lösning. 

Det enda du behöver göra är att investera i en extern enhet.

LÄS ÄVEN: 25 år med MP3-musik: Minns du Napster och iPod?

Extern CD-enhet: Så här fungerar det

Om du har en dator utan inbyggd CD-enhet måste du köpa en extern enhet. En extern CD-enhet, eller så kallad optisk disk, är en enhet där du kan mata in en CD och sedan ansluta den via USB till datorn.

När enheten är ansluten till datorn kan du använda den precis som vilken USB-enhet som helst. Då kan du dessutom extrahera, eller ”rippa”, musikfiler från CD-skivan till datorn och organisera hela din musiksamling i mappar på datorn.

En optisk enhet kostar inte heller skjortan. Till exempel kan du i skrivande stund köpa en LG GP57EB40 för under 300 kronor.

I artikeln ”Så hittar du den bästa externa DVD-enheten” får du hjälp att välja rätt extern enhet för dina behov.

Överför musik enkelt med Ashampoo Music Studio 2020

Om du vill lyssna på musiken från dina gamla CD-skivor på datorn kan du använda programmet Ashampoo Music Studio 2020 för att enkelt överföra musik från CD till datorn.

Programmet ser dessutom till att överföringen av ljudfiler fungerar korrekt.

Filerna namnges nämligen helt efter vad som står på fodralet. Du slipper alltså ha mappar med märkliga filnamn liggande på datorn, vilket tyvärr ofta är fallet när du rippar CD-skivor och överför filerna till datorn.

Ashampoo Music Studio 2020 kan dessutom användas för att organisera din musiksamling, redigera ljudfiler och mycket, mycket mer. 

I PC-tidningen nummer 6/2022 kan du läsa den första artikeln av två om programmet som du som prenumerant kan hämta kostnadsfritt i Fördelszonen.

> Hämta program, artikel och guide i Fördelszonen

Om du inte är prenumerant på PC-tidningen kan du bli det från bara 29 kronor genom att följa den här länken.

Kanske är du intresserad av...