Flicka med headsetet Dyson Zone på huvudet
Dyson Zone

Dyson Zone är luftrenande hörlurar med inbyggd brusreducering. Det gör att du får både bra ljud och frisk luft.

© Dyson

Dyson Zone – världens första luftrenande hörlurar

Det engelska företaget Dyson lanserar ett headset som har en inbyggd luftrenare. Syftet är att lösa två av storstadens problem – dålig luft och buller – samtidigt.

Ansiktsmasker har haft några riktigt bra år, och nu hoppar det engelska företaget Dyson på vågen med en mycket avancerad modell.

Dyson har nämligen lanserat ett välvuxet brusreducerande headset som har en inbyggd luftrenare som sitter som en båge framför munnen.

Tanken är en produkt som kan avhjälpa två stora problem i storstäder, nämligen buller och dålig luft.

Dyson är förmodligen mest känt för att tillverka påslösa dammsugare, men företaget har ett brett utbud av produkter där vardagsprodukter som fläktar, luftrenare och handtorkare har omarbetats och designats på nya sätt. Detta enligt företagets egna presentation av Dyson Zone.

> Läs även: Nu kan du använda ansiktsigenkänning med munskydd

Dyson Zone har varit under utveckling i sex år

Det har tagit Dysons ingenjörer sex år att utveckla headsetet och under den tiden har fler än 500 prototyper tillverkats.

De första försöken liknade en snorkel som var kopplad till en ryggsäck, där rengöringsmekanismens motor satt.

I den slutliga modellen ser luftrenaren mer ut som ett vanligt munskydd som vi har lärt känna dem under de senaste åren.

> Läs även: Nya hörlurar kan testa din hörsel

Ingenjörerna hos Dyson fick gå igenom över 500 prototyper innan headsetet Dyson Zone var klart.
Prototyper:

Ingenjörerna hos Dyson fick gå igenom över 500 prototyper innan headsetet Dyson Zone var klart.

© Dyson

Så fungerar Dyson Zone

Vid öronen sitter kompressorer som drar in luften genom särskilda filter som renar luften från exempelvis pollen och andra föroreningar. Den rena luften blåses sedan ut framför munnen. 

Varje sekund kan upp till fem liter ren luft passera genom visiret, vilket ungefär motsvarar vår andning under en löprunda.

En luftkvalitetssensor i vänster öronkåpa övervakar kontinuerligt föroreningsnivån och skickar data till en app i mobilen. I den får du också besked när det är dags att byta filter i Dyson Zone. Filtren ska hålla i ett år i en europeisk stad och kortare tid i mer förorenade delar av världen.

Själva headsetet har aktiv brusreducering där de inbyggda högtalarenheterna skickar ut ljud som neutraliserar det ljud som tränger in i headsetet utifrån, så att lyssnaren får en känsla av lugn. Du kan också lyssna på musik av hög kvalitet.

> Läs även: Smart sensor varnar för mögelsvamp i hemmet

9 av 10 andas in förorenad luft

Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 9 av 10 andas in luft som överskrider organisationens riktlinjer för föroreningar. 

Vissa föroreningar föll under Covid-pandemin, då det till exempel fanns färre flygplan i luften, men nu är föroreningarna tillbaka på tidigare nivåer.

Dyson förväntar sig att headsetet kommer att finnas att köpa hösten 2022, men det finns ännu inget officiellt pris på Dyson Zone.

Du kan också gå en helt annan väg. Här följer fyra anledningar till varför du bör välja ett trådlöst headset

I videon nedan kan du titta närmare på Dyson Zone och höra hur den avancerade produkten fungerar.

Kanske är du intresserad av...