Snart kan du använda Face ID på iPhone även om du har munskydd
Face ID och munskydd:

Det har länge varit svårt att använda Face ID på iPhone i kombination med munskydd. Det kommer snart att ändras.

© Shutterstock

Snart fungerar ansiktsigenkänning med munskydd

Om du har en iPhone kan du snart använda ansiktsigenkänning även om du har munskydd på dig. Och det ska fungera förvånansvärt bra.

7 februari 2022 av Martin Lorentsen

Coronapandemin har fått många konsekvenser.

I stora delar av världen har det till exempel länge varit ett krav att bära munskydd på restauranger, köpcentrum, flygplan, flygplatser och många andra platser.

Ansiktsmaskerna, som normalt är reserverade för vårdpersonal och läkare, har varit en källa till stor frustration bland många, eftersom de kan vara ganska obehagliga att ha på sig i flera timmar. För vissa hämmar de till och med andningen.

Ett annat problem som nog hör till de mindre, men som ändå är väldigt irriterande, är att munskydden har gjort det omöjligt att använda ansiktsigenkänning på mobilen.

Men det problemet verkar vara på gång att lösas, i alla fall om du har en iPhone.

LÄS ÄVEN: Coronaapp hjälper dig i Europa

Problem med Face ID och munskydd

Ansiktsigenkänning, som på iPhone kallas Face ID, används till exempel för att låsa upp mobilen och  bekräfta köp som görs med exempelvis  Apple Pay eller MobilePay.

Det enda du behöver göra är att titta på mobilen och låta den läsa av ditt ansikte i stället för att skriva in en kod.

Men funktionen som finns i många nyare mobiler har haft problem när det gäller munskyddet. Den känner helt enkelt inte igen ansiktet eftersom det är delvis täckt.

Istället har användaren varit tvungen att ta av sig munskyddet och därmed bryta restriktionerna, eller låsa upp mobilen på gammaldags, manuellt sätt genom att knappa in en sexsiffrig kod.

I en ny, kommande uppdatering till iOS blir det dock möjligt att använda Face ID på iPhone, även om ansiktet delvis är täckt av ett munskydd. 

LÄS ÄVEN: Face ID lurad av silikonmask

Face ID med munskydd i ny iOS-uppdatering

Det är uppdateringen som kallas iOS 15.4 som ser till att användare kan använda Face ID med munskydd. Du måste dock ha en nyare iPhone för att kunna använda funktionen.

Kompatibla iPhone-modeller inkluderar iPhone 12, 12 mini, 12 Pro, 12 Pro Max, iPhone 13, 13 mini, 13 Pro och 13 Pro max.

Uppdateringen finns för närvarande bara i en betaversion och håller på att testas. Det är ännu inte känt när den skickas ut till allmänheten.

När iOS 15.4-uppdateringen kommer blir det enkelt att aktivera funktionen. Betatestare meddelar att möjligheten dyker upp automatiskt när uppdateringen installeras. Annars aktiveras den i inställningarna för Face ID.

Apple poängterar att Face ID är mest exakt när man använder hela ansiktet, men de har inte direkt sagt att Face ID med mask är mindre säkert.

Använd ansiktsigenkänning på iPhone även med munskydd
Face ID med munskydd:

Den nya funktionen Face ID With a Mask på iPhone gör det möjligt att låsa upp mobilen med ansiktet, även om man har munskydd. 

Fungerar förvånansvärt bra

En journalist från tekniksajten The Verge har testat funktionen i betautgåvan och berättar att han är positivt överraskad över hur bra den fungerar, även med olika typer av munskydd, glasögon och till och med en skidmask.

Han förklarar att det krävs några extra ansiktsskanningar om du använder glasögon. Då kunde han däremot inte komma in i mobilen om han bar ett annat par glasögon än dem som han hade registrerat.

Han lyckades dessutom öppna sin iPhone iklädd skidmask och toppluvaefter att ha skannat in masken. Det är goda nyheter för alla som ska åka på skidsemester den närmaste tiden.

LÄS ÄVEN: Är ansiktsigenkänning säkrare än fingeravtrycksläsaren?

Kanske är du intresserad av...