Face ID på Apple iPhone X

Hur säker är egentligen ansiktsigenkänningen i Apples nya iPhone X?

© Apple

Är Apples ansiktsigenkänning säkrare än fingeravtryck?

Apples nya mobiltelefon iPhone X har inbyggd ansiktsigenkänning, eller Face ID på engelska. Tekniken skannar ansiktet i tre dimensioner och frågan är om det är säkrare än de fingeravtrycksläsare som finns i många andra telefoner? En av experterna på Kaspersky vet i alla fall vad han tycker.

19 september 2017 av Mathias Alsted Lund Flinck

Fingeravtrycksläsare har vi använt i några år nu eftersom de på senare år har blivit något av en standard i våra mobiltelefoner för att göra det enklare att framför allt låsa upp dem.

Nu kan fingeravtrycket vara på väg att ersättas som inloggningssätt efter att Apple har lanserat tekniken Face ID, ansiktsidentifikation, i sin nya supermobil iPhone X. Frågan alla ställer sig är hur säkert det nya systemet egentligen är?

Tekniken baseras på en infraröd kamera, infrarött ljus och en liten projektor som tillsammans belyser ansiktet och mäter 30 000 punkter i det för att känna av om det är rätt ansikte eller ej. I praktiken rör det sig om en form av 3d-skanning där både form och djup i bilden spelar roll när det avlästa ansiktet jämförs med det som finns sparat i telefonen.

> Läs mer om mobiltelefoner.

Hur säkert är Face ID?

Under lanseringen av iPhone X poängterade Apple att en fingeravtrycksläsare kan luras 1 gång av 50 000 försök. Motsvarande siffra för Face ID är 1 gång på 1 000 000. Enligt Apple är alltså ansiktsavläsningen tjugo gånger säkrare än att läsa av ett fingeravtryck.

Apples teknik är också säkrare än motsvarigheten som finns i Samsung Galaxy S8. I den telefonen mäts inte djupet i ansiktet utan bara kontursdragen, vilket har fått många att lyckas lura systemet med en bild på telefonens ägare, allt enligt säkerhetsföretaget Kaspersky.

Just nu är Apples Face ID det säkraste sättet att låsa upp en mobiltelefon. 

Det är ingen tvekan om att världens säkerhetsforskare kommer att testa systemet när iPhone X finns tillgänglig, säger Alex Perekalin på Kaspersky, som också hävdar att det redan har dykt upp säkerhetsbrister i Face ID men att de har åtgärdats. 

Funderar du på att köpa en i iPhone X eller konkurrenten från Samsung, har vi tittat närmare på båda telefonernas specifikationer.


Kanske är du intresserad av...