iPhone X VS Samsung Galaxy Note 8

iPhone X VS Samsung Galaxy Note 8 - specifikationernas kamp.

© Placeholder

iPhone X VS Samsung Galaxy Note 8 - vem vinner specifikationskriget?

Samsung Galaxy Note 8 och iPhone X representerar gräddan av mobiltelefoner i höst. Men vilken av dem är bäst? Vi tittar lite närmare på specifikationerna.

15 september 2017

Även om Huawei i somras passerade Apple i försäljningsvärde av mobiltelefoner och Samsung fortfarande är ohotad etta, är det ingen tvekan om att höstens stora mobiltelefonbatalj står mellan Apple och Samsung.

Läs även: Samsung slår rekord

Även om det inte är så många som skiftar mellan Samsung och Apple är det intressant att jämföra specifikationerna för företagens toppmodeller Galaxy Note 8 och iPhone X.

Apple hävdar ju att iPhone X är framtidens mobiltelefon, men stämmer det?

Skärm: OLED hos både Apple och Samsung

Med iPhone X har Apple för första gången använt en OLED-skärm, något som redan sitter i många Android-telefoner.

Samsung har länge varit ledande vad gäller ljusstarka mobiltelefonskärmar och de levererar även många av de skärmar som Apple använder.

Skärmen i Samsung Galaxy Note 8 är tolv millimeter (en halv tum) större än den i iPhone X och den har dessutom högre upplösning.

iPhone X: 1125 x 2436 pixel med 463 PPI.
Samsung Galaxy Note 8: 2960 x 1440 pixel med 522 PPI.

Ingen större skillnad på batteritiden

Enligt Apple är batteritiden i nya iPhone X två timmar längre än i iPhone 7.

Jämför vi iPhone X med iPhone 7 på Apples hemsida är det tydligt att skillnaden är stor. Jämför vi dock batteritiden mellan iPhone x och iPhone 7 Plus är batteritiden ungefär densamma.

En titt på specifikationerna för Samsung Galaxy Note 8 står det klart att det inte är någon större skillnad på hur länge de båda telefonerna klarar sig på en uppladdning.

iPhone X: Upp till 21 timmar taltid, 13 timmar video, 60 timmar musik.
Samsung Galaxy Note 8: Upp till 22 timmar taltid, 16 timmar video, 47 timmar musik.

Med ett reservbatteri i fickan kan du ladda mobiltelefonen var du än är någonstans. Just nu får du 2 nummer av PC-tidningen och en smidig powerbank för endast 59:50 kronor. Du sparar hela 407 kronor jämfört med ordinarie pris.  

Avancerade kameror

Både iPhone X och Samsung Galaxy Note 8 har dubbla kameror på baksidan samt en kamera på framsidan, vilket vi har sett i tidigare modeller från båda håll. Dubbla kameror ger bland skarpare bilder och bättre zoom.

Kamerornas upplösning är det ingen större skillnad på men Apples avancerade funktioner för att ta porträtt, där bakgrunden kan göras suddig, samt funktionen Portrait Lighting, där det går att simulera studioljus, gör iPhone X mer intressant för mobilfotografer.

Vad gäller videoinspelning triumferar iPhone X över Samsung med hela 60 bilder i sekunden, jämfört med Samsungs 30 fps. Båda telefonerna spelar in i 4K.

iPhone X: Dubbla 12 megapixelkameror samt en frontkamera på 7 megapixel.
Samsung Galaxy Note 8:  Dubbla 12 megapixelkameror samt en frontkamera på 8 megapixel.

Senaste nytt om mobiltelefoner

Slutsats - Samsung Galaxy Note 8 vs. iPhone X

Prestandan i nya iPhone X är svår att uttala sig om innan vi kan testa den. Till dess ser det ut som om iPhone X och Samsung Galaxy Note 8 i första hand skiljer sig åt på två områden: pris och operativsystem - iOS eller Android?

iPhone X kostar 11 495 kronor för 64 gigabyte minne och 13 195 kronor för 256 gigabyte minne.

Galaxy Note 8 kostar 9 990 kronor för 64 gigabyte minne (med plats för minneskort på maximalt 256 gigabyte).

Vilken telefon man väljer beror som tidigare på vilket operativsystem man föredrar, alltså Googles Android eller Apples eget iOS. De små prisskillnaderna är knappast avgörande när vi ligger runt tiotusenkronorsstrecket.

Söker du en riktigt bra mobiltelefon till halva priset kan du ta en titt här: En supertelefon

Kanske är du intresserad av...