Kvinna med trådlöst headset från Jabra i örat.
In-ear headset:

Det finns modeller för användning både i och utanpå örat i vårt stortest av trådlösa headset.

© Jabra

Därför ska du byta till ett trådlöst headset

Butikerna är fyllda med trådlösa headset av hög kvalitet. Det är dags att byta ut det gamla headsetet med sladd, och vi ger dig fyra goda skäl att göra det.

13 juni 2023 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Många mobiler tillverkas idag helt utan hörlursuttag.

Det finns goda skäl till detta: De trådlösa hörlurarna har nämligen blivit så bra att det inte längre behövs någon störande sladd som dinglar mellan mobilen och dina öron.

Med ett trådlöst headset till mobilen kan du lyssna på musik när du är på språng och enkelt svara på samtal med båda händerna fria, till exempel när du kör bil. 

Högsta kvalitet och lägsta pris

Med tanke på kvaliteten på de sex trådlösa lurarna som vi precis har testat ser vi ingen anledning till att det ska finnas en sladd mellan mobilen och våra öron längre. Både ljudkvaliteten och uppkopplingen är nämligen imponerande. 

Du kan köpa ett trådlöst headset till mobilen för ett par hundralappar och få en utmärkt anslutning för samtal och musik. Som med så mycket annat får du naturligtvis högre kvalitet och fler funktioner om du betalar lite mer för ditt trådlösa headset.

Här får du fyra skäl att byta ut det gamla headsetet med den hopskrynklade sladden mot ett nytt, toppmodernt och trådlöst headset.

1. Stabil Bluetooth-anslutning

Bluetooth-anslutningen, som förr i tiden kunde vara lite opålitlig, har blivit mycket stabilare. 

Dessutom finns det idag olika tekniker som förbättrar ljudkvaliteten i de trådlösa hörlurarna. Det finns till exempel aptX som komprimerar ljudet mer effektivt, vilket resulterar i bättre ljudkvalitet. 

Du måste dock ha aptX i både hörlurarna och ljudkällan du lyssnar på (till exempel mobilen) för att ha nytta av funktionen. 

> Läs även:Så fungerar Bluetooth – och så här använder du det 

2. Lätt att para ihop mobil och trådlöst headset

Det är enklare än någonsin att para ihop mobilen med ett trådlöst headset. 

Flera headset hittar till och med Android-mobilen på egen hand och ansluter till den i stort sett utan att du behöver göra något. Det ser Google Fast Pair till. 

Fast Pair använder en energibesparande version av Bluetooth som kallas Bluetooth LE för att hela tiden leta efter Bluetooth-enheter som mobilen kan anluta till. 

Du behöver bara godkänna sammankopplingen, så är du redo att använda headsetet på några sekunder. 

Bluetooth-ljud är naturligtvis inte bara avsett för Android-mobiler, iPhones har samma funktion när du parkopplar en iPhone med Apples AirPods.

Det trådlösa Urbanista Miami Wireless Headset
Urbanista Miami:

Det eleganta trådlösa headsetet Urbanista Miami är med i vårt stora test i PC-tidningen nummer 4/2022. 

© Urbanista

3. Fungerar med alla enheter

Tekniken finns i allt från surfplattor och datorer till Smart TV, och headseten i det här testet kan användas med alla produkter som har inbyggd Bluetooth. 

En av de två testvinnarna kan till och med användas med en dator utan Bluetooth tack vare en liten USB-adapter.

> Läs även: Lyssna på favoritmusik – helt gratis

4. Stort urval i olika prisklasser

Det finns ett stort urval av trådlösa hörlurar i alla prisklasser. 

Det är en smaksak om du föredrar ett gammaldags headset som täcker örat eller om du vill ha små proppar som ska stoppas in i örat. 

Öronpropparna, eller ”buds” som de också kallas, har imponerande teknik med utmärkt ljud i otroligt liten förpackning. De laddas trådlöst genom att placeras i en ask som innehåller ett uppladdningsbart batteri. På så sätt kan de få en batteritid på ett helt dygn eller mer – helt utan kablar.

Stort test av trådlösa hörlurar

I PC-tidningen nummer 4/2022 kan du läsa vårt stora test av sex trådlösa headset. 

Här finns modeller för alla plånböcker och de är jämnt fördelade mellan modeller för användning i och utanpå örat.

Testets två vinnare – en med öronkåpor och en att sätta in helt i örat – får båda höga poäng i våra tester av ljudkvalitet, byggkvalitet och extrafunktioner.

> Läs hela stortestet i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...