Det kan bli dyrt att lämna datorn påslagen
Pengar:

Funderar du på vad det kostar att ha datorn igång? Om det är många timmar varje dag kan kostanden börja skena ganska snabbt. 

© Shutterstock

Så mycket kostar det att ha datorn igång

Låter du datorn vara igång märks det på din elräkning. Här kan du se vad det kostar om datorn är påslagen varje dag.

1 mars 2022 av Niklas Ernst

Elpriserna har rusat uppåt den senaste tiden, och det märks i svenskarnas plånböcker.

LÄS ÄVEN: Bitcoin drar lika mycket ström som Sverige

Därför är det självklart att fråga sig om det finns ställen där du kan spara eller skära ner lite, så att elräkningen inte rusar iväg och ger dig gråa hår.

En av de stora strömslukarna i bostaden är datorn och spelkonsolen, och därför har den tyska nyhetstjänsten ZDNET räknat på vad det egentligen kostar att ha datorn igång.

Runt 1 500 kronor om året

ZDNET har utgått från en stationär speldator som varje dag står på i fyra timmar. Det förbrukar enligt beräkningarna 511 kWh per år.

Om vi antar att elpriset ligger på cirka 3 kronor så ger det en årlig datorelräkning på 1 533 kronor om datorn är påslagen fyra timmar varje dag.

Omräknat motsvarar det 4,2 kronor om dagen. Dessutom finns även den eventuella standbytiden då datorn inte är avstängd, vilken inte är inräknad.

LÄS ÄVEN: Så sparar du ström i telefonen – och skonar ögonen

Även spelkonsoler kostar

Men det är inte bara datorn som kan få elräkningen att svälla. Även TV:n och spelkonsolerna är storförbrukare av el i hemmet.

LÄS ÄVEN: Få batteriet att hålla längre i Windows 10

Exempelvis visar ZDNET:s beräkningar att en Playstation 4 använder 113 kWh per år vid fyra timmars daglig användning. XboX Series X förbrukar 248 kWh. 

Omräknat blir det 744 kronor om året för XboX:en, eller drygt 2 kronor om dagen.

Priset för att ha en Playstation påslagen i fyra timmar per dag är något lägre. Det kostar 339 kronor om året, eller 92 öre om dagen.

Elpriserna varierar kraftigt

Det är stor skillnad på vad el kostar under en dag – och på olika veckodagar. Vanligtvis är priset som lägst på natten, och dyrare vid de tidpunkter då folk förbrukar mest el, till exempel under helgen och eftermiddagar. 

Det är inte ovanligt att skillnaden från den billigaste tiden till den dyraste är 1 krona per kWh eller ännu mer.

Det finns olika tjänster på nätet och appar för mobilen som kan ge dig överblick över elpriserna från dag till dag. Många elbolag erbjuder även tjänsten på sin hemsida eller app. 

Du kan söka efter ”elpriser” i Google Play Butik eller Apples App Store för att hitta rätt app för dig. 

Då kan du – om det passar ditt behov – välja att använda datorn (och husets övriga strömtjuvar) under de billigare perioderna. 

> Läs även: Så länge måste datorn vara igång för att få viktiga uppdateringar

Kanske är du intresserad av...