0,6 procent av världens strömförbrukning går åt till Bitcoin
Bitcoin

0,6 procent av världens strömförbrukning går åt till Bitcoin

© Bitcoin

Bitcoin drar lika mycket ström som Sverige

Framställningen av kryptovalutan Bitcoin drar nu lika mycket ström som den svenska årsförbrukningen av el.

Strömförbrukningen för att framställa kryptovalutan Bitcoin har på senare tid ökat mycket kraftigt. Nu används så många datorer för att framställa Bitcoin att de drar lika mycket ström som Sverige.

Sedan oktober förra året har värdet på Bitcoin ideligen slagit nya rekord och den 21 februari i år var ett Bitcoin värt en halv miljon kronor.

> Mer att läsa: Allt du behöver veta om Bitcoin

Elon Musk investerar i Bitcoin

En orsak till Bitcoins värdestegring är att Elon Musk har beslutat att investera en del av sitt bilföretag Teslas pengar i Bitcoin. När Tesla köpte Bitcoin för 13 miljarder steg kursen snabbt.

Experter tror nu att Teslas investering kommer att följas av andra företag, detta eftersom Tesla är ett av världens högst värderade företag.

Den höga värderingen av Bitcoin har gjort det alltmer ekonomiskt intressant att framställa Bitcoin.

Bitcoinframställning kräver datorer

Dygnet runt arbetar datorer över hela världen med att framställa Bitcoin.

När en datorn används för att framställa Bitcoin är den med att bekräfta alla de överföringar som sker med Bitcoin och se till att systemets register över Bitcoinbetalningar uppdateras.

En dator som framställer Bitcoin beräknar i själva verket komplicerade matematiska ekvationer som blir allt svårare med tiden sedan Bitcoin lanserade 2009.

Då gick det att framställa Bitcoin med en vanlig dator och de som var tidigt på det kunde få fram massor med Bitcoin på kort tid.

> Mer att läsa: Snabbaste superdatorn

Bitcoin drar massor med ström

I dag krävs det dyra datorer med många processorer för att klara de avancerade beräkningarna. Det är särskilt i länder med billig ström som Bitcoinframställning är intressant, till exempel i Kina.

Cambridge universitet har en tjänst kallad Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index som håller koll på hur mycket ström Bitcoinframställningen drar.

När detta skrivs är strömförbrukningen 130 terawattimmar och förbrukningen ökar hela tiden.

Just nu drar framställningen av Bitcoin cirka 0,6 procent av världens samlade elförbrukning.

Kanske är du intresserad av...